Seceta a afectat dur energia verde. Producţie înjumătăţită pentru CEZ în Caraş-Severin!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Grupul CEZ a dat recent publicităţii raportul de activitate pe anul 2015, în el regăsindu-se raportul activităţii TMK Hydroenergy Power, dar şi acţiunile culturale susţinute de CEZ în Caraş-Severin.

În decembrie 2010, Grupul CEZ România a finalizat achiziţia sistemului hidroenergetic din judeţul Caraş-Severin, lângă Reşiţa, cumpărând integral acţiunile companiei TMK Hydroenergy Power SRL. La momentul achiziţiei, sistemul hidroenergetic includea patru centrale hidroelectrice (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente, având o capacitate instalată de 18 MWh. Cele patru lacuri ale amenajării (Secu, Gozna, Văliug şi Trei Ape) au atât rol de alimentare a centralelor, de regularizare a cursurilor de apă (Semenic, Bârzava şi Timiş), cât şi de alimentare cu apă a industriei şi localităţilor din zonă.

Sistemul a fost în operare până în luna iulie 2012, când a fost oprită total producţia de energie electrică, în vederea retehnologizării, fiind menţinute în funcţiune reţelele electrice din amenajare. După finalizarea lucrărilor de retehnologizare din decembrie 2013, puterea instalată maximă a crescut la 21,98 MW.

Anul 2014 a fost primul an de operare a noilor capacităţi de producere a energiei electrice, depășindu-se cu 11,4% planul de producţie. „S-au investit aproximativ 6,2 milioane de lei, care au dus la o producţie de energie de 90,2 GWh brut”, arată Martin Zmelik, preşedintele Directoratului CEZ România.

1000x100 (3)

Tot în 2014, s-a demarat un amplu proiect de integrare a companiei în conceptul operaţional al Grupului CEZ în România, proiect ce a vizat revizuirea proceselor, sistemului de raportare intern şi extern şi, nu în ultimul rând, definirea şi implementarea strategiei de operare şi mentenanţă care să asigure conformarea cu cele mai bune practici din domeniu. În cursul anului 2015 s-a realizat faza I a lucrării de modernizare a sistemului integrat de înștiinţare-alarmare a populaţiei în aval de barajele Gozna, Văliug, Secu și Timiș-Trei Ape, precum și reabilitarea aparatelor de măsură și control existente la barajul Secu (conform solicitării autorităţilor). Producţia netă anuală de 39,7 GWh a fost influenţată decisiv de seceta extremă din timpul sezonului de vară, precum și de nivelul redus de precipitaţii din a doua jumătate a anului 2015.

Zmelik vorbeşte, în raportul pe anul 2015, şi despre acţiunile culturale în care Grupul CEZ s-a implicat şi le-a susţinut financiar. Este amintit Festivalul Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei”, ediţia a V-a, desfășurat la Reşiţa și organizat de Fundaţia Activity în parteneriat cu Ministerul Culturii și Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin. „Participarea elitei culturale naţionale și internaţionale (din 17 state de pe 5 continente): întâlniri literar-poetice în clădiri monumente istorice, expoziţii au fost caracteristicile acestei ediţii”, punctează preşedintele Directoratului CEZ.

Un alt pilon important al strategiei de responsabilitate socială corporativă, inclus sub umbrela platformei „Energie pentru bine“, este promovarea și dezvoltarea unei culturi a voluntariatului în rândul angajaţilor Grupului CEZ în România. Aici se înscrie şi campania internă „Sunt voluntar. Vreau să dăruiesc!”, ediţia a II-a. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, angajaţii Grupului CEZ au fost invitaţi să doneze jucării, cărţi, haine, pentru un număr de 19 familii foarte sărace. Grupul CEZ în România a suplimentat donaţiile cu pachete cu alimente neperisabile și cu produse de igienă personală, mai precizează Martin Zmelik.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/