EXCLUSIV: Noul director general al Hidroelectrica, prezentat pentru prima oară public la aniversarea UCM Reşiţa

Uzinele Constructoare de Maşini Reşiţa aniversează chiar astăzi, 4 iulie, 245 de ani de existenţă, dar sărbătoarea a fost devansată cu o zi, prilej cu care toţi partenerii UCM Reşiţa au fost invitaţi.

Şi tot prilej ca proaspătul director general al Hidroelectrica să fie prezentat şi public. Este vorba despre Ovidiu Agliceru(foto main), proaspătul director general al Hidroelectrica, numit chiar vineri seara, după ieşirea companiei din insolvenţă. Prezenţa sa la Reşiţa nu a mirat însă pe nimeni, atâta vreme cât, aşa cum sublinia şi Remus Borza, „99% din cifra de afaceri a UCM Reşiţa depinde de Hidroelectrica”, care este astfel partenerul strategic al uzinei reşiţene.

Acesta a fost invitat de către directorul general Cosmin Ursoniu să facă o vizită prin uzină, dar a fost refuzat deoarece Agliceru dispunea de foarte puţin timp. „Vreau să văd uzina pe îndelete, cu timp, de aceea o lăsăm pe altă dată”, a fost răspunsul acestuia, care a lăsat să se înţeleagă faptul că buna colaborare cu cea mai veche uzină românească va continua, desigur „cu respectarea planului de reorganizare”, aşa cum chiar Borza sublinia.

Momentul inedit a fost prelungit şi de faptul că noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a fost la prima sa ieşire publică în această nouă calitate a sa, „şi el un fost angajat al Hidroelectrica”, a subliniat şi de această dată Remus Borza, căruia se pare că nu-i scapă nimic în ceea ce priveşte mediul de afaceri românesc.

Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

În cei 4 ani de insolvență, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare și eficientizare. În urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, în ultimii 3 ani înregistrând o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolvența Hidroelectrica a demonstrat că și companiile statului au potențial, a arătat că și ele pot genera stabilitate, încredere, performanță și profit dacă sunt administrate corect“, a declarat Remus Borza. El a arătat că astăzi Hidroelectrica este un model aspirațional și pentru alte companii ale statului și nu numai. „Pe fondul acestor evoluții pozitive, Hidroelectrica va consemna în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% în lacuri, față de 67% la aceeași dată a anului trecut. Asta înseamnă o rezervă de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite să vindem mai mult și mai scump în perioada de vară, maximizând astfel veniturile și implicit rezultatul financiar“, a continuat Borza.

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care crește în fiecare lună cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câștigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.