Circulația pe DN 58B este periculoasă pe raza orașului Bocșa. Asfaltul a fost decopertat pe mari porțiuni de drum, dar marcajele care să indice lucrările la carosabil lipsesc cu desăvârșire.
Vai de mașinile celor care se încumetă pe drumurile publice care au intrat în lucru, dar care au rămas nemarcate și șoferii nu sunt atenționați asupra denivelărilor care le pot tăia efectiv cauciucurile. În Bocșa au apărut de la sfârșitul săptămânii trecute, pe drumul principal care străbate orașul, zone în care a fost ras stratul de asfalt de uzură al șoselei. Reprezentanți ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara au confirmat pentru Express de Banat că lucrările se desfășoară printr-un program al lor de reabilitări a DN 58B. Cât privește lipsa panourilor semnalizatoare de drum în lucru sau a oricăror marcaje care mai ales noaptea să le arate soferilor că trebuie să circule cu atenție sporită și viteză redusă… niciun răspuns, pentru că la centrul DRDPTM nu se știe ce au făcut muncitorii din teritoriu. Cert este că săptămâna aceasta pe DN 58B se lucrează la Bocșa și probabil vor apărea porțiuni de drum în lucru și în alte părți.
Și totuși, regulamentul circulației rutiere spune clar: „Mijloacele de semnalizare a lucrărilor pe drum se instalează în conformitate cu normativele şi regulamentele în vigoare şi trebuie să garanteze securitatea traficului pe sectorul de drum în reparaţie sau pe cel de ocolire. Nicio lucrare nu va începe decît după ce a fost coordonată cu poliţia rutieră, administratorul drumului şi s-a realizat semnalizarea punctului sau zonei de lucru, potrivit naturii şi duratei sale. Limitele zonelor de lucru trebuie semnalizate vizibil cu indicatoare rutiere, marcaje rutiere, panouri, bariere, conuri, lumini «fulger» sau alte mijloace speciale. Indicatoarele rutiere din grupele de avertizare, interzicere şi restricţie, precum şi cele de orientare, utilizate pentru semnalizarea lucrărilor pe drum, trebuie să aibă fundal de culoare galbenă.”
Drum periculos, șoferi indisciplinați
De frică că ar putea să își strice mașina, mulți șoferi preferă șă încalce regulile de circulație și să treacă pe contrasens indiferent de marcajele de pe șosea. Să ocolești o groapă, o porțiune pe care asfaltul a fost decopertat, pare o opțiune mai potrivită decât să ții cont că ești cu mașina pe o trecere de pietoni ori că din direcția opusă vine un alt autovehicul al cărui șofer, poate la fel de îngrijorat de starea drumului, nu încetinește. Realitatea de pe șosele este tristă. Mulți șoferi par prea grăbiți să reducă viteza, deși drumul nu le permite să facă mai mult de câțiva zeci de metri fără să frâneze brusc.
Bine că undeva în curbele dintre Câlnic și Moniom apare un marcaj pe șosea care îndică direcția de drum… să știm că mergem la Reșița ori la Timișoara ori până la Moravița!
Dar imaginile vorbesc de la sine.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648723927095″]