Șocul unui oficial european care a ajuns în România: „Am fost nevoit să stau la coadă la frontieră. E inacceptabil”

patrick molinoz, președintele comisiei civex a comitetului european al regiunilor, intr o conferinta de presa sustinuta la timisoara
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

TIMIȘOARA. Patrick Molinoz, președintele Comisiei CIVEX a Comitetului European al Regiunilor, a povestit, la Timișoara, cum a fost nevoit să treacă prin controlul vamal de la frontieră, în contextul în care susținea importanța aderării României la Spațiul Schengen. 

„Am venit cu mașina în România, din Budapesta. Și a trebuit să trec granița. Anul trecut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, am fost nevoit să stau la coadă la frontieră, la o frontieră fizică, din România în Bulgaria. Chiar nu e acceptabil, aceasta este opinia mea. Cred că probabil în viitor va trebui să construim Uniunea Europeană cu alte sisteme. Dar libertatea de mișcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetățenilor din toate țările membre. Nu știm ce va vota fiecare stat în parte, dar dorința mea este ca România și Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, astfel încât să nu mai avem cetățeni de două categorii, unii cu mai multe drepturi, alții cu mai puține drepturi.”, a declarat, marți, la Timișoara, Patrick Molinoz, președintele Comisiei pentru cetățenie, guvernanță, afaceri externe și instituționale a Comitetului European al Regiunilor.

Forul s-a reunit în ședință la Timișoara ca să dezbată provocările actuale ale Uniunii Europene și în contextul alegerilor europarlamentare din iunie 2024. În ceea ce îi privește pe români, oficialii Comisiei admit că există o frustrare legată de faptul că România nu este încă în Spațiul Schengen.

alin nica si patrick mulinoz in conferinta de presa la timisoara, dupa sedinta comisiei civex a comitetului european al regiunilor

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Din păcate, Austria subminează însăși conceptul de Uniune Europeană prin atitudinea total injustă față de România și Bulgaria, pornind de la anumite argumente egoiste ce țin de politică internă. Chiar dacă ei încearcă să spună că sistemul nu funcționează și de aceea se opun, că n-au opoziții față de România și Bulgaria, ei sunt contraziși de realitate. Păi dacă sistemul nu funcționează, de ce ai acceptat Croația anul trecut? (…) Deoarece croații i-au amenințat pe austrieci că nu-i mai lasă să ajungă la plajele și insulele croate sau că acel port de GPL ar putea să fie inaccesibil companiilor austriece, atunci, sigur că s-a ajuns la această decizie favorabilă. Eu nu cred că șantajul și acest troc ieftin, meschin trebuie să-și aibă locul în Uniunea Europeană ca mecanism de luare a deciziilor. Eu cred că trebuie să revenim la fundamentul construcției europene care se bazează pe valori și pe niște principii clare și relevante pentru întregul continent. (…) E dificil să faci o predicție (n.r, cu privire la momentul intrării României în Schengen) atunci când te confrunți cu absurditatea. cu niște acțiuni pe care noi nu le putem controla.”, a declarat președintele CJ Timiș Alin Nica, prim-vicepreședintele Comisiei CIVEX.

Dintre statele membre UE, doar 5 nu sunt în Schengen: Croația, Cipru, Irlanda, Bulgaria și România. De asemenea, patru țări din afara UE nu sunt membre ale Spațiului Schengen: Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/