Societatea Timișoara îi retrage premiul „Alexandra Indrieș” lui Robert Turcescu

turcescu
timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Societatea Timișoara anunță că îi retrage premiul „Alexandra Indrieș” acordat lui Robert Turcescu în anul 2005 și îl somează să facă „fireasca modificare” în CV-ul său. 

„Societatea Timișoara a luat act cu îngrijorare și mâhnire de pozițiile tot mai apropiate de ideologia AUR ale domnului Robert Turcescu, laureat al premiului «Alexandra Indrieș» în anul 2005. Participarea domnului Turcescu la nunta liderului AUR a fost un neașteptat și dezamăgitor prilej de a constata că domnul Turcescu și-a exprimat, implicit și explicit, simpatii pentru un lider extremist și o formațiune politică extremistă, aflați la antipodul valorilor promovate de Societatea Timișoara. Un asemenea comportament, inacceptabil pentru noi, se adaugă stuporii create de autodenunțul său din 2014, rămas într-o toxică ambiguitate! că este ofițer acoperit. Ținând cont de toate acestea, Societatea Timișoara anunță că îi retrage premiul «Alexandra Indrieș» domnului Robert Turcescu și îl somează să facă fireasca modificare în CV-ul său. Pentru a nu induce, din nou, în eroare persoane care chiar cred în valorile democrației.”, a transmis Consiliul de conducere al Societății Timișoara, printr-un comunicat de presă.

Robert Turcescu: „Noaptea minții”

Robert Turcescu a comentat pe Facebook decizia retragerii premiului „pentru vina de a fi mers la o nuntă”.

„Noaptea minții, dar să zicem că sminteala nu ține cont de calendar și nici de faptul că poți avea amici fără să le împărtășești opțiunile politice sau de altă natură. (…) ONG-ul de la Timișoara pare însă să nu știe lecțiile istoriei. Faptul că îmi retrag mie acel premiu e insignifiant: nu l-am râvnit, nu l-am cerut, l-am primit prin poștă acum 17 ani în biroul de la București, via Timișoara, iar dacă-mi apare prin vreun CV e pentru că am acasă un sertar plin cu diplome și cu premii primite în ultimii 30 de ani pe care, la un moment dat, le-am înșirat din politețe în fișa mea biografică. Dar semnalul pe care-l transmit ei în societatea românească e grav, e mai mult decât «cine nu e cu noi, e împotriva noastră»: e semnalul că de azi înainte va trebui să treceți pe o listă neagră toate cunoștințele, toți amicii care au devenit indezirabili pentru adepții «lumii noi» și ai «corectitudinii politice».”, a comentat Robert Turcescu.

promovare banner maxagro

Premiul „Alexandra Indrieş“ al Societății Timișoara, instituit de ziarul Timișoara, se acordă „pentru contribuţia avută prin intermediul cuvântului scris la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România.”

Fostă deţinută politic, Alexandra Indrieş – scriitoare, membră fondatoare a Societăţii Timişoara, editorialistă a ziarulului „Timişoara“ – a murit în anul 1993.

Primul premiu „Alexandra Indrieş“ a fost acordat de Societatea Timișoara în anul 1993 Alinei Mungiu-Pippidi.

Foto: Facebook/Robert Nicolae Turcescu

publicitate tmc 640