În urma multiplelor sesizări ale cetăţenilor cu privire la situaţia Staţiei de Epurare de la Jupa, sat aparţinător municipiului Caransebeş Garda de Mediu a amendat societatea care gestionează staţia de epurare.
Un fost angajat al societăţii a dezvăluit cum râul Timiş este poluat continuu şi sistematic, dezastru ecologic întreţinut de Aquacaraş cu ştiinţa şefului de staţie de la Jupa, care ştie exact când să dea drumul la dejecţiile colectate în staţie direct în râul Timiş, pentru că altfel riscă să inunde grădinile oamenilor. Deşi staţia a fost construită de la zero şi predată de către Primăria Caransebeş societăţii Aquacaraş ea nu a funcţionat niciodată.
Amenda este de 30.000 de lei pentru deversarea dejecţiilor dintr-o retea de canalizare în râul Timiş. Şi Inspecția Bazinală de Apă Banat a sancționat contravențional S.C. Aquacaraș S.A. cu amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în funcțiune a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, cu stația de epurare Jupa, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.
„Aquacaraş are abonaţi la Jupa, încasează bani pentru tarifele percepute, ca atare nu şi-a obținut actele de reglementare pentru mediu în condiţiile OUG 195 din 2005, privind protecţia mediului“, ne-a declarat comisarul Elena Furdi, şeful Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Senerin.
Menţionăm că Daniela Novac, coordonatorul staţiei Aquacaraş din Caransebeş a cerut ajutorul Primăriei Caransebeş pentru a vidanja Staţia de Epurare de la Jupa pentru că altfel riscă ca tot rahatul de la reţeaua de canalizare să inunde grădinile oamenilor, însă primarul Felix Borcean a refuzat-o spunând că societatea este cea care gestionează staţia de la Jupa, încasând bani de la oameni, ani de zile. Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare a fost predat prin act adiţional de către Primăria Caransebeş societăţii Aquacaraş.
S.C. Aquacaraș S.A. deține autorizația de gospodărire a apelor nr. 53/06.03.2019 valabilă până la 28.02.2022 privind „Alimentare cu apă, canalizare si stație de epurare în orașul Caransebeș’’, în care NU sunt prinse lucrările de alimentare cu apă, canalizare menajeră și statie de epurare pentru localitatea Jupa. Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat că această stație de epurare nu are activitate. Neavând cunoștință de existența acestei guri de evacuare ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate și în consecință nu putea să aplice penalități pentru evacuarea din stația de epurare Jupa, așa cum s-a declarat în presă de către reprezentanți ai S.C. Aquacaraș S.A.