Procurorii și ofițerii de poliție judiciară de la Combaterea Criminalității Organizate au descoperit un adevărat laborator de droguri la Caransebeș, o afacere ilegală, dar extrem de profitabilă!
Cu investiții de câteva sute de euro, membrii grupării infracționale coordonate de interlopul Antoniu Traian Radu, zis Moroiu sau Căpitanul, ajungeau să scoată profit uriaș. Organele de cercetare penală au aflat, la capătul unei lungi perioade de monitorizare și supraveghere, rețeta prin care gruparea formată din zece membri a plasat tinerilor din Caransebeș și chiar din Oțelu Roșu și Reșița un număr impresionant de doze de substanțe cu efecte psihoactive. Cu alte cuvinte, „etnobotanice”.
După ce obțineau substanța activă prin poștă sau curierat, în urma unor comenzi făcute în China, traficanții procedau la prepararea acesteia, pregătirea în forma și mai ales concentrația destinată consumului. „Aproximativ 2 grame de substanţă activă pură de tip pulbere era dizolvată în aproximativ 20 ml de acetonă, după care amestecul respectiv se turna peste 50 grame de «Ceai de nalbă mare» (cumpărat din comerțul public) şi se amesteca foarte bine pentru a ajunge soluţia respectivă peste toată cantitatea de ceai. Din produsul obţinut, respectiv cele 50 de grame de etnobotanice, după porţionare se obţineau aproximativ 200 de doze pregătite pentru vânzare. Astfel, dacă din 2 grame substanță activă se obțineau cel puțin 200 doze de «etnobotanice», se poate deduce faptul că numai din aprovizionarea prin intermediul inculpatul Irinel Alexandru Haragea, grupul infracțional organizat care face obiectul cauzei, într-o perioadă de 8 luni, a produs și distribuit pe piață 7.000 doze de substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv!”, a reținut procurorul de caz în urma anchetei penale.
După ce au aflat în cel mai mic detaliu modul de operare al grupării infracționale, de unde își procură materia primă, cum prepară drogurile, unde, cui și cine le plasează pe piață, ofițerii BCCO, sub supravegherea procurorului DIICOT, au organizat un flagrant. I-au ridicat pe liderii grupului imediat după ce au intrat în posesia unui colet sosit din China. Cantitatea de substanță activă în stare pură, adusă în țară de membrii grupului și capturată de organele de poliție era suficientă pentru prepararea a circa 16.000 doze de substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv.
Afacerea infracțională, prin modalitatea facilă și ieftină de obținere a substanțelor psihoactive, raportat la nivelul ridicat al cererii pe piață, era deosebit de rentabilă. DIICOT a făcut chiar o estimare a profitului. „Inculpatul Liviu Rusalin Puiu cumpăra ceai, de regulă «Ceai de nalbă mare», cu care amestaca «etnobotanicele», obţinând în acest sens aproximativ 150-200 de doze, din care ulterior consuma circa 50, iar restul le vindea cu 30 lei/doza. La una dintre comenzile online de substanță activă, în stare pură, membrii grupării au platit 300 USD (cca 1.200 lei) pentru 150 grame substanță. După prepararea acesteia, prin fierbere cu diverși solventi foarte ieftini, de exemplu acetonă, și amestec cu fragmente vegetale, dintr-un gram de substanță activă pură se obțineau minim 10 grame de produse, gata de a fi distribuite pe piață, respectiv 1.500 grame la cantitatea sus-menționată. Din analiza datelor rezultate în urma cumpărărilor autorizate de droguri efectuate în cauză, rezultă că, pe palierul de distribuție en-detail, «la țiplă», membrii grupului infracțional vindeau maxim 0,5 grame (dar în cea mai mare majoritate a cazurilor 0,2-0,3 grame) cu suma de 50 lei. În felul astfel descris rezulta un profit, calculat la cel mai jos nivel posibil, de 150.000 lei”, a reținut procurorul DIICOT în rechizitoriul prin care gruparea infracțională a fost trimisă în judecată.
Grupul infracțional organizat specializat în efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și-a început activitatea la începutul anului 2018 și a fost destructurat în octombrie anul trecut. L-a avut ca lider pe Antoniu Traian Radu, zis Moroiu sau Căpitanul. Mâinile sale drepte, Sergiu Deregatoriu, zis Orc, și Irinel Alexandru Haragea. Foarte activi au fost însă și Liviu Rusalin Puiu, zis Cioroi, Stelian Cosmin Cega, Bogdan Emanuel Radu zis Marocanul, Marius Vitan zis Vampiru, Gheorghe Iulian Duţescu, zis Gheorghe (Gheo) din Balta, Florin Țurnea, zis Cioara, sau Andreea Munteanu. Cu toții răspund în prezent în fața legii pentru constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracțiunii de efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Cei mai mulți se află în stare de recidivă!