Unul dintre cele mai afectate sectoare încă din perioada stării de urgență, dar pentru care coșmarul continuă, este cel cultural. Dacă teatrele au mai ținut legătura cu spectatorii apelând la piese difuzate online și făcând repetițiile de acasă, cinematografele nu au avut nicio șansă de a mai mișca ceva. Și se pare că viitorul nu este deloc roz pentru iubitorii de film din Caraș-Severin.
Cinefilii trăiesc vremuri triste, însă și mai triste sunt pentru cei care activează în acest domeniu, de la regizori până la angajați și patroni. Toate blockbusterele au fost amânate pentru lunile de toamnă și iarnă, așa că inclusiv redeschiderea în această perioadă ar putea fi un eșec, atât timp cât nu vor rula filme noi.
Problema este însă mult mai gravă. Maria Bikfalvi, reprezentantul firmei Marcom Fantastic SRL, cea care aduce filmele în cinematografele din Reșița, Caransebeș, Oravița și Oțelu Roșu, ne povestește cu disperare că situația este dramatică. Deși starea de urgență a închis cinematografele de la mijlocul lunii martie, firma a plătit salariile pe luna respectivă integral angajaților din propriul buzunar. Pentru luna aprilie, angajații au fost trecuți în șomaj tehnic, însă banii nu au mai ajuns de la Guvern, așa că tot firma a suportat aceste cheltuieli și în luna aprilie, chiar dacă încasările sale au fost zero. În ciuda unor telefoane date chiar ministrului Muncii, Violeta Alexandru, nu s-a rezolvat nimic. Deocamdată totul este la nivelul de promisiune, așa că cei 8 angajați din Caraș-Severin și alte zeci de la celelalte cinematografe din țară stau cumva cu securea deasupra capului.
„Nu știu dacă vom mai redeschide din 15 iunie. Deocamdată se preconizează că de atunci vom putea redeschide, dar nu știu dacă o vom face. Încă așteptăm de la Ministerul Culturii niște norme concrete. Dar în condițiile acestea, cu distanțare socială, cu săli mai mult goale decât pline, pentru noi nu este rentabil. În plus, nimeni nu își asumă riscul ca spectatorii să încalce vreo regulă și să se îmbolnăvească cineva. Amenzile sunt foarte mari. Cum să supraveghezi sala dacă nu își dă careva masca jos în timpul filmului? Așa că e posibil să rămână Carașul fără cinematografe. Nu contest existența acestui virus, dar părerea mea e că se exagerează foarte, foarte mult. Oamenii s-au săturat. Le e foame, pur și simplu, nu au ce să mănânce!”, spune Maria Bikfalvi.
Pe de altă parte, nici ministrul Culturii nu pare prea dumirit cu ce se întâmplă, având în vedere că nu a luat până acum măsuri concrete. Chiar reprezentanții Marcom Fantastic SRL au trimis un set de propuneri care să fie aplicate în sălile de cinema pe durata stării de alertă, pentru a reporni motoarele, însă până acum nu au fost luate în seamă. Iar actualele reglementări nu ajută cu nimic cinematografele.
„Noi nu suntem ajutați. Am cerut să fim scutiți de TVA, de taxe în perioada asta. Noi plătim la UCMR-ADA (n.r. Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor) și la CNC lunar, noi suntem cu taxele la zi. Centrul Național al Cinematografiei trebuia să susțină toate cinematografele, să susțină toți angajații, să se întoarcă cumva spre noi. Noi plătim sute de milioane lunar care Dumnezeu știe unde se duc.”, mai spune Maria Bikfalvi.
Reprezentantul firmei care aduce și în cinematografele cărășene cele mai tari filme spune că, în condițiile actuale, ia în calcul chiar schimbarea domeniului de activitate, iar aparatura în care a investit bani grei să fie preluată de primării, acolo unde există interes de a mai oferi publicului bucuria de a viziona un film la cinema.
Și în timp ce în România lucrurile în acest domeniu stagnează, la alții au început să se miște. Regizorul Tudor Giurgiu posta în 19 mai: