Șmenuri cu posturi ocupate ilegal. În timp ce se defrișează masiv în ariile protejate!

Nereguli de ordin administrativ și fapte ilegale cu complicități până la cel mai înalt nivel afectează grav funcționarea Romsilva și instituțiile din subordinea sa, inclusiv administrațiile de parcuri naționale și naturale!

În urma unor sesizări de amploare, în Caraș-Severin începe seria controalelor, trimise pe capul silvicultorilor tocmai din București, de la Ministerul Mediului. Express de Banat vă relatează în cele ce urmează modul în care, cu complicitate la cel mai înalt nivel, se ocupă posturile în Caraș-Severin. Deși anchetele procurorilor anticorupție sunt în plină desfășurare în mai multe direcții, în ultimii doi ani într-o instituție a statului au fost permise angajări suspecte, schimbări de sedii administrative după bunul plac al unora și al altora și toate acestea în dezinteresul publicului larg, al corectitudinii și al bunului simț.

După numeroase presiuni la care a fost supus Ștefan Dascălu, fostul director al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, de către personalul din conducerea Romsilva pentru a semna avizul proiectului Transelectrica, despre care Express de Banat a relatat în trecut, acesta a demisionat!

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV: Defrișări masive în arii protejate. Investiția Transelectrica se realizează fără avize de la Consiliul Științific!

Imediat apoi, un alt personaj, și anume Gunther Loidl, este numit de către însuși directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, în scaunul de director al parcului național. Asta, fără ca în prealabil Loidl să fie angajat în sistem, așa cum prevede legea, dar și fără concurs, încălcându-se astfel flagrant legislația!

După câteva luni, totuși, pentru a intra în legalitate, noul șef de parc își „aranjează” mutarea pe un post inferior funcției ocupate și ajunge ranger la Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, nu înainte însă de a mai presta un serviciu în condiții extrem de dubioase. A mutat sediului administrativ al Parcului Național de la Oravița la Sasca Română. Decizia a fost luată în detrimentul faptului că sediul administrativ deținut de parc era o clădire care aparținea Romsilva. Deci nu necesita plata unei chirii! Imobilul însă a fost părăsit în mod suspect. Și despre această mutare Express de Banat a relatat în trecut!

VEZI ȘI: 

Mutare de sediu cu scandal și gust amar pentru administrația locală!

În prezent, activitatea se derulează într-un spațiu al Primăriei Sasca, deși prin această măsură RNP a încălcat contractul de administrare încheiat cu Ministerul Mediului. Imediat după această mutare și în condițiile în care Loidl a coborât pe o treaptă mai mică, în funcția de director a fost numit Constantin Vasile, și acesta ranger al parcului național. Tot fără concurs s-a întâmplat și acest lucru! Ghidușia care s-a găsit la nivel înalt, de însuși directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, a fost, de fapt, o delegare a atribuțiilor și competențelor funcției de director pe o perioadă de 2 luni. De aici rezultă foarte clar faptul că funcția lui de bază în unitate rămâne cea de agent teren, la care ar trebui să se adauge un spor de cumul de funcții. În cuprinsul aceluiași act însă se face o confuzie clară, voluntară sau nu, stabilindu-i-se un salariu conform clasei de salarizare pentru funcția de director, precum și un spor de conducere, fiind încălcate astfel prevederile Codului Muncii. Absurd este faptul că în același timp în care era șef de parc Constantin Vasile ocupa mai multe funcții, care ridică alte semne de întrebare privind incompatibilitatea. Acesta era și consilier local la Sasca, în paralel cu funcția de director al Regiei Autonome Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.

Surse apropiate Express de Banat spun că, în egală măsură, vinovat de toată această situație se face și Mihai Dragoș, șef-serviciu arii protejate. Acesta, pe lângă dispozițiile date și semnate cu regularitate de directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

La mai bine de un an de la ploaia de sesizări privind aceste nereguli, în Caraș-Severin s-a aflat pentru mai multe zile un corp de control al Ministerului Mediului. Rezultatele?! Sunt așteptate cu mare nerăbdare!