Sloganul de campanie al candidatului PMP, aplicat pe un document semnat de contracandidații săi la Primăria Oravița

Campania electorală se apropie de sfârșit. Pe ultima sută de metri, candidații încearcă să-și convingă electoratul prin toate metodele, unele ortodoxe, altele mai puțin…

În spațiul online a apărut ieri o „înțelegere” semnată de candidații la fotoliul de primar al orașului din partea PNL, Pro România și ALDE. Documentul postat pe o rețea de socializare dezaprobă: „în mod categoric acțiunile nelegale și nedemne prin care candidatul Dumitru Ursu îi amenință și șantajează pe cetățenii orașului și ai satelor aparținătoare în (cu) scopul obținerii de voturi electorale”. Din document lipsește candidatul PMP la funcția de primar, deși el este „prezent” prin sloganul său de campanie: „Toți pentru Oravița”.

Am rămas surprins când am citit documentul, mai ales că el se încheie cu sloganul meu de campanie: «Toți pentru Oravița», cu toate că eu nu am fost contactat pentru a discuta despre conținutul acestui acord. Această modalitate de a plagia este specifică tuturor celor patru candidați. Ei reprezintă trecutul și prezentul Oraviței, trei dintre ei fiind implicați în ultimii 20 de ani în luarea deciziilor în administrațiile precedente. Chiar dacă eram invitat, refuzam categoric semnarea documentului. Eu reprezint viitorul Oraviței și nu pot să bat palma cu cei care au contribuit la starea actuală a orașului”, spune candidatul PMP la funcția de primar, Sebi Butan.

Acuze grave de pe conturi false, fakenewsuri, atacuri grosolane la adresa candidaților, dar și a susținătorilor acestora au fost ingredientele acestei campanii electorale de la Oravița. Sebi Butan nu a achiesat însă la o astfel de abordare și a promis, încă din precampanie, că el și echipa sa vor face o campanie curată, bazată pe soluții la problemele actuale ale Oraviței, și nu pe atacuri la persoană și denigrare.

Am spus-o încă de la început că vom avea o campanie curată! Și ne-am ținut de cuvânt. Am postat în fiecare zi pe Facebook propunerile noastre pentru problemele orașului, am dat mereu mesaje pozitive și nu am căzut în capcana contracandidaților intrând în mizeriile propagate de susținătorii acestora în spațiul public. Este clar că astfel de practici au corespondent cu trecutul și orăvițenii s-au săturat de astfel de abordări. Eu și echipa mea reprezentăm viitorul și vrem ca acesta să fie diferit de ceea ce am văzut cu toții până acum. Noi ne-am concentrat foarte mult pe campania din ușă în ușă și sper ca acest lucru să se vadă duminică seara la numărarea voturilor. De asemenea, mai sper ca orăvițenii să urmeze îndemnul de pe documentul celor trei contracandidați și să voteze poziția 5 de pe buletinul de vot. Echipa PMP însemnă schimbare și de aceea pe 27 septembrie vom fi TOȚI PENTRU ORAVIȚA!”, este mesajul lui Sebastian Butan, candidat la fotoliul de primar al orașului Oravița.

Sloganul de campanie al candidatului PMP, Sebi Butan, nu este singurul plagiat din document. Acesta susține că semnatarii au furat și sloganul de campanie al președintelui Băsescu din campania pentru prezidențialele din 2004. „Nu pot ei fura cât puteți voi vota”, marca Felix Tătar, a făcut furori la vremea respectivă și i-a adus europarlamentarului PMP, Traian Băsescu, câștig de cauză în confruntarea cu Adrian Năstase.

(E)