Corina Pascotă trebuia să-şi înceapă luni mandatul de director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al CJCS cu predarea – primirea gestiunii, dar un protest spontan i-a schimbat planurile, fiind convocată de urgenţă la Instituţia Prefectului Caraş-Severin.
Peste 50 de locuitori din micuţul sat Fizeş s-au răsculat şi au luat cu asalt luni Primăria Berzovia. Cum acolo primarul nu a vrut să vorbească cu ei şi le-a promis că în anul 2020 problema lor ar putea fi rezolvată pe un proiect cu finanţare europeană, oamenii s-au enervat şi mai tare şi au pornit spre Instituţia Prefectului, Nicolae Miu Ciobanu fiind obligat să-i primească şi să discute cu oamenii. Acesta i-a convocat la discuţii şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, căci principalele nemulţumiri ale oamenilor erau legate de DJ 572 ce leagă Berzovia şi Fizeşul de Comorâşte, dar şi pe Corina Pascotă, proaspătul director al DADPP.
„S-au cheltuit miliarde pe DJ 572 şi noi tot în noroi circulăm! Primarul îşi face pescărie în loc să ne bage piatră pe străzi, iar trenurile ni s-au anulat. Luca se pregăteşte deja de alegeri, nici nu vrea să audă de noi! Să ni se pună la dispoziţie situaţiile de lucrări, căci în două situaţii de lucrări sunt prinse 5 miliarde!” au cerut protestatarii, acuzând că lucrarea ar fi fost făcută de firma de la care Ionesie Ghiorghioni primea șpagă. După ce acesta şi-ar fi luat banii negri pe lucrare, basculele cu piatră de pe drum s-ar fi împuţinat semnificativ!
Ilie Iova a încercat să explice că am avut o toamnă şi o iarnă foarte ploioase, numai că protestatarii l-au luat la mişto, amintindu-i de imnul partidului din care face parte (PNL – n.n.), care spune că „apa trece, pietrele rămân…”
„În ceea ce priveşte drumul Berzovia – Fizeş – Doclin, acesta se află, la fel ca şi alte sectoare de drum din judeţ, într-o stare pe care nu se poate circula în condiţii normale. Este adevărat că a fost şi perioada de toamnă-iarnă, cu ploi. Noi am mai făcut ceva reparaţii, însă ceea ce am promis acum locuitorilor din Fizeş a fost că o comisie din cadrul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din Caraş-Severin va face aici o deplasare, în zilele următoare, pentru a identifica starea exactă a drumului şi vom încerca, până la o reabilitare a acestuia, să se poată circula, totuşi, pe el. Cei din Fizeş au ridicat şi alte probleme, care ţin şi de alte instituţii. Noi vom face însă tot ceea ce ne stă în putinţă şi vom încerca să reparăm măcar temporar situaţia, până la rezolvarea definitivă a acestui sector de drum, prin alocarea unor sume de bani”, a explicat Ilie Iova, salvând-o dintr-o situație delicată pe Corina Pascotă, care nu apucase să-şi preia mandatul și, practic, nu avea ce soluții să ofere.
Vor să distrugă Fizeşul ca localitate!
Protestatarii au arătat că nu este primul asemenea protest şi că s-au săturat ca mereu politicienii să-i mintă. „Ne-am întâlnit cu prefectul judeţului şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Problema e că noi nu mai credem ce spun. Şi acum un an de zile am fost aici, cu aceeaşi problemă. Ni se răspunde cu minciuni, pentru că s-au cheltuit miliarde pe DJ 572, pe tronsonul Berzovia – Fizeş, şi tot mai rău arată. Devizele de lucrări arată mii de tone de piatră, pe care nu le-am văzut. Primarul Berzoviei, în loc să aducă piatră, să ducă gunoiul, să decolmateze şanţurile, face pescărie la marginea comunei Berzovia. Ne-am săturat şi ne-a ajuns cuţitul la os. Nu mai avem legătură cu lumea, pentru că trenul nu mai circulă, iar pe drumul ăla prost ni se rup maşinile. Vor să distrugă Fizeşul ca localitate!”, au afirmat protestatarii.
Un protest similar a avut loc pe 4 februarie 2015 când tot o delegaţie a protestatarilor a fost primită de Ionesie Ghiorghioni, care le-a promis că lucrările vor fi demarate rapid pe acel drum. Cu toate acestea, insinuează protestatarii, lucrările au început pentru ca Ghiorghioni să îşi mai ia ceva comisioane, nu ca să se rezolve problema localnicilor. „Să ni se pună la dispoziţie situaţiile de lucrări, să vedem şi noi pe ce a dat Ghiorghioni 5 miliarde!”
„De acum încolo urmează Fizeșul!”
Tot pe 4 februarie 2015, primarul din Berzovia le spunea oamenilor că pentru comună s-a aprobat asfaltarea a 25 de km de străzi şi că în acei 25 de km vor fi cuprinse şi străzi din Fizeş: „în Berzovia, în Fizeş şi Gherteniş sunt cei 25 de kilometri de asfalt programaţi. De acum încolo urmează Fizeşul”, promitea solemn pe 4 februarie 2015 primarul Coriolan Luca. Acum, însă, a uitat de această promisiune şi le-a spus oamenilor că Primăria Berzovia are în lucru un proiect de asfaltare de străzi, propus pentru finanţare europeană, dar care ar fi implementat abia din 2020!
Prefectul arată cu degetul spre… prefect!
Oamenii sunt nemulţumiţi şi de starea de degradare în care a ajuns clădirea şcolii din Fizeş, care are nevoie de reparaţii urgent, dar despre care nimeni nu vrea să ţină cont pentru că, spuneau protestatarii, satul Fizeş este dezavantajat, căci nu are niciun consilier local în Consiliul Local Berzovia. Prefectul a sesizat rapid ilegalitatea şi le-a explicat oamenilor că, potrivit legii, dacă nicio persoană din Fizeş nu a fost aleasă consilier local, atunci ar fi trebuit ca Fizeşul să aibă un reprezentant sătesc în Consiliul Local Berzovia. Paradoxal, hotărârile de constituire şi validare a Consiliului Local Berzovia au primit avizul de legalitate tocmai de la Instituţia Prefectului, care trebuia să sesizeze carenţa legislativă şi să impună Primăriei Berzovia să organizeze alegerea unui reprezentant sătesc la Fizeş…
În concluzie, oamenii au spus că vor ajunge şi la DNA în cazul în care conducerea DADPP nu se va deplasa cât mai urgent la DJ 572, cu situaţiile de lucrări în mână şi dacă „piatra consemnată că s-ar fi pus pe drum în cele două situaţii de lucrări nu se va şi regăsi, într-un final, pe acel drum…”