Situație deblocată! E.ON a dat avizul pentru mutarea rețelei de gaz din Centrul civic al Lugojului

centru lugoj lucrari

Lucrările din Centrul civic al municipiului Lugoj, abandonate de pe vremea fostei administrații a urbei, sunt deblocate. În sfârșit, a sosit acordul E.ON Gaz de modificare a rețelei de gaz care traversează centrul orașului. Astfel, țevile de gaz vor fi relocate la o adâncime sigură. Înlocuirea vechilor țevi era necesară pentru faptul că prezentau risc în cadrul unor posibile intervenții cu mașini grele (de pompieri, de exemplu) la imobilele dintr-o zonă care este totuși una rezidențială.

„Săptămâna trecută am primit acordul E.ON Gaz pentru proiectarea și execuția relocării țevii de gaz aflată la doar 20 cm sub nivelul solului (n.r. – conform avizului, conducta de gaz va fi amplasată la o adâncime sigură, de 1,5 metri). Urmează executarea celor cinci branșamente de gaz aferente imobilelor din zona centrală.”, confirmă primarul Claudiu Buciu.

Reprezentanții administrației locale apreciază că pentru proiectare este necesară o perioadă de două, trei săptămâni, iar execuția va dura două, trei luni. Cu alte cuvinte, în acest an vor fi finalizate lucrările de gaz, apă și canalizare. La fel, vor fi amplasate, tot subteran, și rețelele de date, care vor fi conectate la cele două capete, pe străzile Nicolae Bălcescu și Cuza Vodă.

Lucrarea va trece și peste strada Cuza Vodă, până în față la farmaciile Catena și 24. Aici va fi necesar granit pentru susținerea traficului greu. După încheierea lucrărilor subterane, vor fi începute lucrările la suprafață.

Primăria va menține contractul cu firma Eldiclau din Craiova, dar vor fi aduse modificări proiectului inițial. S-a renunțat la dalele din beton amprentat și la fântâna care trebuia să înconjoare ceasul electric și era proiectată să împrăștie particule fine de apă. Lucrarea de suprafață este în valoare de 6,5 milioane de lei. Cât despre lucrările subterane (branșamente la rețeaua de gaz, apă-canal), acestea vor fi încredințate firmei Meridian 22.

Reprezentanții administrației locale sunt conștienți de exasperarea lugojenilor care așteaptă de luni bune încheierea lucrărilor din centru, dar obținerea avizelor pentru rețele sigure de gaz a durat peste așteptări. În luna iulie a anului trecut, în prag de alegeri, fosta administrație aprecia că lugojenii au nevoie de un centru civic nou, avansând ca termen nerealist încheierea lucrărilor în decembrie 2020. Centrul civic al municipiului a fost amenajat ca arteră pietonală dalată în anul 1995, pe timpul administrației Virgil Turcan, lucrările fiind executate de firma lugojeană SC Edilco SA.