Ce oameni! Doi soți din satul Leucușești construiesc cinci case pentru copii abandonați

familie leucusesti

Gest impresionant din partea a doi soți din localitatea Leucușești, comuna Bethausen, pentru cei șapte copii pe care îi au în plasament. Pentru a nu-i lăsa pe drumuri după ce împlinesc vârsta de 18 ani, aceștia s-au apucat să construiască pentru fiecare câte o casă.

Tinerii, băieți și fete cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, se află în casa soților Ioan și Monica Ciurescu de aproape opt ani. O parte au ajuns deja la vârsta majoratului și, conform legislației în vigoare, ar trebui să părăsească domiciliul social. Doar că părinții lor de „împrumut” își doresc să-i poată ajuta în viață și în continuare, astfel că s-au apucat de o treabă greu de realizat și de cei cu posibilități financiare serioase. Oameni simpli, soții Ciurescu vor să construiască câte o casă pentru cinci din cei șapte copii. Doi au fost adoptați recent și vor locui împreună cu ei.

„Avem acești copii de aproape opt ani și pot spune că sunt copiii noștri. Soția a avut o problemă de sănătate și aproape 27 de ani ne-am chinuit cu tratamente, medicamente sau operații pentru ne putea naște un urmaș, dar degeaba. De aceea, nu am renunțat la acești copii. Pe doi i-am adoptat, iar celorlalți le vom construi câte o casă. Câțiva împlinesc 18 ani și nu-i pot scoate în fața porții cu un hamburger în mână și 10 lei și să le spun să-și vadă de drum. Nu suntem oameni bogați, dar cu ce câștigăm din salarii și ce am mai avut noi ne-am apucat de treabă.”, ne spune Ioan Ciurescu.

Sprijin de la Primărie

Oamenii au apelat la Primăria Bethausen, care le-a acordat trei loturi de casă la ieșirea din Leucușești către Mănăștiur. „Mi-au povestit de proiectul lor și am încercat să-i ajutăm și noi, ca instituție, cum am putut. Le-am dat trei loturi de teren și am înțeles că mai au nevoie de două, pentru a construi cinci case copiilor. Noi avem foarte multe persoane care au copii în plasament. Sunt mândru că fiecare încearcă să le creeze toate condițiile de care au nevoie.”, ne-a declarat Ioan Lihoni, primarul comunei Bethausen.

Nevoie de materiale

Oamenii nu au stat prea mult pe gânduri și s-au apucat de treabă. Au săpat fundațiile pentru primele trei locuințe și au cumpărat o parte din cărămida necesară. „Fiecare casă va avea 13 metri lungime și 13 metri lățime, cu trei camere, bucătărie, baie și hol. Am săpat fundațiile și am cumpărat o parte din cărămidă, 38 de baloți, dar e nevoie de peste 70. Mai e nevoie de multe materiale, dar cu încredere și multă muncă putem ridica aceste locuințe. Am vrea să le terminăm cât mai repede, dar resursele financiare sunt limitate, pentru că lucrăm doar din ce adunăm din salarii.”, ne-a spus și Monica Ciurescu.

Gestul este unul rar întâlnit în societatea noastră multilateral dezvoltată, plină de ură și invidie, în care fiecare își vede doar propriile interese, fără a-i mai păsa de cel de lângă el, aflat de multe ori la nevoie. De aceea, cine poate ajuta cu orice, chiar și cu o cărămidă sau un sac de ciment, este bine primit de către cei doi soți. Pot fi găsiți în satul Leucușești, la nr. 20, sau pot fi contactați la telefonul 0762 284 004.