La patru ani de la momentul la care Primăria Timișoara identifica parcele pe care să le atribuie gratuit tinerilor pentru construirea unei locuințe, cei care au depus cereri nu au intrat în posesia lor. Oficialii din primărie aruncă vina dintr-o parte în alta. Cel mai recent au declarat că situația se va rezolva după alegerile locale.
Primăria Timișoara anunța în 2016 că a identificat în zona străzii Ovidiu Balea 128 de terenuri, a câte 300 de mp fiecare, terenuri care pot fi atribuite tinerilor în baza Legii 15/2003. Dosarele au fost depuse, au fost procese și analize peste analize a dosarelor de către Curtea de Conturi.
Întrebat, în cea mai recentă ședință de consiliu local, când se va rezolva situația acestor tineri, viceprimarul Imre Farkas a spus că așteaptă Curtea de Conturi „să închidă toate măsurile”. „S-a făcut comisie, dar domnul Hărăbor (n.r. Mircea Hărăbor, referent specialist Primăria Timișoara) a ieșit în pensie. S-a semnat altă comisie, totul e rezolvat. Așteptăm – mi se pare că zic întotdeauna același lucru – să închidă Curtea de Conturi toate măsurile. Noi avem totul pregătit. Am prezentat comisiei și sper ca la întoarcere, chiar după 27, revin din concediu și să se termine, să putem să dăm terenurile. Avem comisie nouă, domnul Hărăbor a fost plecat în concediu și apoi a intrat direct în pensie. (…) Unii tineri au declarat că nu au proprietăți, de aceea Curtea de Conturi și-a bătut capul, pentru că unii au dat declarații false. Sunt peste 20 în situația asta.”, le-a explicat viceprimarul consilierilor locali.
Primarul Timișoarei spune că are un gust amar pentru că tinerii nu și-au obținut terenurile, însă pasează răspunderea în ograda viceprimarului.
„Este supărător să stai de peste trei ani cu niște bani blocați (n.r. 10.000 euro), așteptând ceva ce ți se cuvine, din moment ce ai respectat toate regulile competiției. Este greu de înțeles cum după 3 ani noi încă nu le avem repartizate. Nu m-am amestecat nicio clipă, că au fost acele discuții că pe listă sunt și apropiați ai mei, funcționari, sunt oameni care lucrează în aparatul primăriei, în zonele foarte apropiate de cabinetul primarului și am lăsat lucrurile să se desfășoare fără nici cea mai mică implicare din partea mea. Am un gust amar că nici până la ora actuală tinerii nu sunt în posesia terenurilor.”, a spus Robu.
Prima listă a câștigătorilor concursului de dosare pentru atribuirea terenurilor a fost publicată în prima parte a anului 2017. Pentru cele 128 de parcele s-au înscris peste 200 de tineri. Terenurile au suprafețe de 252 mp, respectiv de 276 mp.