Miza alegerilor din 27 septembrie este dezvoltarea pe model european, preluat în tot mai multe localități și județe din țară

În negocierile purtate în cadrul Consiliului European, Klaus Iohannis, președintele României, a obținut 79,9 miliarde de euro. Acești bani urmează să fie investiți în următorii ani pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este cel mai bun moment pentru ca județul nostru să recupereze din decalajul față de restul țării.

PNL propune un plan de modernizare prin împărtășirea modelului liberal de guvernare locală, în care investițiile în modernizarea infrastructurii reprezintă o parte considerabilă a bugetului, adesea de peste 40%, și prin politici prietenoase cu mediul de afaceri.

Cu știința scrierii și câștigării de proiecte europene, primarii PNL din țară au completat în mod spectaculos bugetele locale. „La fiecare leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să aducă 2,5 lei din fonduri europene”, explică Emil Boc. Cu fonduri europene, primarul Ilie Bolojan modernizează Oradea, restaurează cetatea medievală și, în parte, clădirile monument istoric, Oradea derulând cea mai amplă acțiune de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din România.

Modelul liberal al dezvoltării prin investiții masive a trecut de multă vreme Carpații. La Piatra Neamț, Botoșani, Suceava, Călărași sau Măgurele ponderea bugetelor de investiții și, în cadrul acestora, a fondurilor europene este semnificativă. Județe ale căror consilii sunt conduse de liberali urmează același model la Alba, Arad, Brașov, Cluj, Ilfov ori Sibiu.


Miza alegerilor din 27

Avem, de fapt, în față șansa relegitimării cât se poate de concretă a căii occidentale a României. Românii văd că discursul prooccidental nu este doar de fațadă, că binefacerile apartenenței la Uniunea Europeană se realizează la ei în localitate sau în județ, că standardele de trai occidentale la care am visat și visăm cu toții, pentru care milioane dintre români au plecat din țară, se pot împlini de-acum în interiorul granițelor țării: s-au realizat deja sau sunt pe cale să se realizeze în localități conduse de liberali. Trebuie doar un bun, modern model de dezvoltare (investiții, nu consum) și o administrație pricepută.

„Se Poate și în Caraș-Severin” începe cu fiecare comună și oraș în parte. Succesele de la Cluj, Alba Iulia sau Oradea pot fi preluate și în județul nostru.

Miza acestor alegeri locale este dezvoltarea pe un model european, preluat în tot mai multe localități și județe din țară. Cărășenii pot alege între modelul de dezvoltare prin investiții masive propus de PNL, respectiv stagnare și subdezvoltare prin modelul propus de PSD, redistribuirea sărăciei prin consumul unor resurse tot mai limitate.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/