Sistemul medical în agonie la Moldova Nouă

Problemele financiare cu care se confruntă singura unitate medicală din Clisura Dunării nu sunt de ieri, de azi. Situaţia se înrăutăţeşte însă de la o lună la alta. Pe lângă banii tot mai puţini pe care îi primeşte de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, spitalul acumulează zilnic alte şi alte datorii, în timp ce personalul medical alege să părăsească zona sau să se reprofileze.

Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă deserveşte întreaga populaţie a oraşului cu acelaşi nume, la care se adaugă locuitorii a şase comune cu 38 de sate. Ca o consecinţă a slabei dezvoltări economice şi industriale tinerii aleg să plece, astfel că în zonă a rămas o populaţie îmbătrânită, care se confruntă mai ales cu boli cardiovasculare şi reumatismale. În plus, după încetarea activităţii de la Moldomin s-au înmulţit cazurile de tuberculoză.

Bani puţini, bolnavi mulţi

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea spitalul a fost dată în folosinţă în anul 1976 şi ar avea nevoie de lucrări ample de renovare. Chiar dacă numărul de paturi pentru pacienţi este de 140, prin contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin sunt finanţate doar 89 dintre acestea. Lunar, în baza aceluiaşi contract se decontează doar 255 de cazuri de spitalizare continuă, număr care nu acoperă nevoile populaţiei. Potrivit unei statistici,  în fiecare lună se adresează unităţii în medie 450 pacienţi cu diagnostice care necesită spitalizare obligatorie. „În aceste condiţii s-a generat o situaţie critică, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă fiind obligat să asigure servicii medicale mult peste posibilităţile financiare”, precizează Elena Lorincz, managerul spitalului.

Medicamente şi materiale sanitare pe datorie

Pentru 2012, prin contractul cu CJAS Caraş-Severin, a fost alocată suma de 260.000 de lei, bani care reprezinză 70 la sută din suma alocată lunar în anul precedent şi acoperă numai cheltuielile de personal. Chiar şi aşa, nici această sumă minimă nu este asigurată decât până în luna octombrie 2012. Pentru noiembrie şi decembrie nu este prevăzut nici un leu.

La sfârşitul lunii martie a acestui an spitalul avea datorii de peste 470.000 de lei, jumătate din sumă fiind pentru medicamente şi materiale sanitare. „Cu toate demersurile făcute către CJAS Caraş-Severin, din păcate nici trimestrul II nu a adus o suplimentare a finanţării, prin urmare datoriile continuă să crească în fiecare lună”, mai spune managerului spitalului.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pentru a funcţiona, spitalul are nevoie de o suma minimă lunară de 130.000 de lei, în care nu intră însă şi cheltuielile de personal, bani care nu pot fi asiguraţi nici de autorităţile locale.

La mila furnizorilor şi cu deficit de personal

Până în momentul de faţă furnizorii au dat dovadă de înţelegere şi nu au sistat livrările către unitatea medicală, chiar dacă facturile nepltătite se înmulţesc cu fiecare lună. Conducerea se teme însă că situaţia nu va putea continua la nesfârşit, iar neonorarea comenzilor va duce într-un final la imposibilitatea funcţionării spitalului.

O altă problemă majoră cu care se confruntă Spitalul Orăşenesc din Moldova Nouă este scăderea continuă a personalului, în special a asistenţilor medicali. Din anul 2011 şi până în prezent au încetat contractele de muncă un număr de opt asistenţi, iar alţi 6 şi-au suspendat activitatea. Cauza? Salariul primit nu le asigură nici măcar un trai la limita decenţei.

Ca urmare, pentru a putea funcţiona au fost suplimentate atribuţiile personalului existent, fapt ce a dus la noi nemulţumiri, cadrele medicale fiind obligaţi să muncească mai mult pe salarii mai mici.

Chiar şi aşa, cheltuielile cu personalul încă depăşesc sumele de care dispune spitalul, iar singura soluţie pentru a scădea cheltuielie ar fi reducerea numărului de personal, prin alte concedieri. „Această măsură drastică ar perturba bunul mers al activităţii spitalului, putându-se ajunge la situaţia nefastă a închiderii unităţii, lucru dezastruos pentru populaţia din Clisura Dunării. Singura soluţie ar fi refinanţarea”, afirmă Elena Lorincz.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/