Sistemul de Trafic Management, lăsat pe avarii din cauza lipsei de polițiști

Colaborarea dintre Primăria Timișoara și IPJ Timiș nu se realizează din cauza personalului insuficient și a legii care nu permite sancționarea drastică a șoferilor indisciplinați! Primarul vrea ca sistemul de Trafic Management să prevină tragedii și ca legea să fie schimbată cât mai repede.

Lipsa personalului din IPJ este o problemă pentru colaborarea cu Primăria în cadrul sistemului de Trafic Management. Numărul insuficient de polițiști s-a observat și la evenimentele organizate în Timișoara, când polițiștii locali au fost trimiși să lucreze împreună cu cadrele IPJ pentru gestionarea situațiilor. Cadrul legal i-a permis lui Nicolae Robu să aloce un număr de polițiști locali care să fie însoțiți de cel puțin un polițist IPJ. „Polițiștii s-au plâns în permanență de personalul insuficient. La evenimente sau situații speciale din oraș ne-au rugat să ajutăm cu polițiști locali. Ca să putem acoperi cât mai multe zone din oraș, ne-au solicitat să dăm polițiști locali.”, a explicat Nicolae Robu.

Primarul a menționat că trebuie făcută o schimbare a legii pentru ca sistemul să poată funcționa astfel încât să descurajeze comportamentul nepotrivit al participanților la trafic. „Dacă este nevoie de o modificare de lege, cred că trebuie făcută. Am fi primul oraș din România în care se face tot ce se întâmplă în orașele importante din țările dezvoltate. Avem tehnologia necesară, avem un sistem foarte performant, este omologat tot ce are sistemul și răsomologat. Eu nu cred că trebuie să așteptăm să se întâmple nenorociri. Trebuie să acționăm preventiv. Scopul nu este să dăm amenzi. Scopul este ca oamenii să respecte legea.”, a declarat Robu.

De la instalarea sistemului în 2017 nu s-a dat nicio amendă. Radarele fixe și camerele video care ar fi trebuit să ducă la sancționarea șoferilor iresponsabili au fost folosite doar pe post de sperietoare pentru cei care nu știau că nu vor fi sancționați. Investiția de aproape 6 milioane de euro nu a fost folosită de către polițiștii de la rutieră așa cum dorea Nicolae Robu. Personalul IPJ este insuficient pentru a permite Inspectoratului să trimită un număr necesar de agenți pentru a monitoriza și sancționa încălcările normelor de circulație. Până se vor găsi mai mulți polițiști, șoferii tupeiști forțează culoarea roșie, întorc pe linia continuă și circulă pe bulevardele Timișoarei ca pe benzile de autostradă. În tot acest timp sunt observați de angajații Primăriei din spatele monitoarelor Sistemului de Trafic Management care, din păcate, nu au autoritatea să aplice legea.