Educația în România este pe pauză de aproape 2 ani!

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Degringolada din sistemul de învățământ românesc este cauzată de o lipsă de viziune coerentă din partea Ministerului Educației. Elevii sunt dați peste cap de schimbările frecvente privind derularea orelor.

După două săptămâni de vacanță forțată, două săptămâni care se puteau desfășura în online, fără a pune din nou totul pe pauză și fără a da peste cap programul elevilor, măsurile care le permit sau nu acestora să se întoarcă la școală nu sunt deloc fericite și nici consecvente, având în vedere obiceiul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a se răzgândi de pe o zi pe alta, consideră deputatul Marius Damian.

În funcție de rata vaccinării cadrelor didactice, elevii s-au întors fizic la școală acolo unde rata vaccinării este de peste 60%. Și pentru că au mai rămas peste un sfert dintre școli în online, acum ministrul propune noi modificări, renunțarea la pragul minim de vaccinare în localitățile unde pragul de infectare este sub 3 la mia de locuitori.

„Sistemul de învățământ din România este pus pe butuci de haosul și lipsa de guvernare coerentă la nivelul acestui minister. Neregulile sunt și mai evidente, având în vedere schimbarea uluitoare a cifrelor referitoare la rata de vaccinare raportate la nivelul mai multor școli din țară.”, mai spune parlamentarul de Caraș-Severin.

1000x100 casa brutarului

Marius Damian acuză și dezinteresul pentru achiziționarea testelor de salivă și consideră că acestea ar fi trebuit să existe deja în școli la momentul reluării cursurilor în format fizic. „Unde sunt mult promisele teste în școli? Ați anunțat sosirea a 9 milioane de teste salivare la sfârșitul lunii noiembrie în unitățile de învățământ. Nu credeți că aceste teste trebuiau să fie puse la dispoziția elevilor și profesorilor de la începutul școlii, nu acum pe final de semestru?! Și așa ținând cont de sosirea întârziată a testelor, cele 9 milioane de teste vor fi disponibile doar două săptămâni, în condițiile în care acestea se vor folosi de două ori pe săptămână pentru testare. Tot ce le rămâne de făcut elevilor este să aștepte sosirea lotului 2 de teste, dar ținând cont de rapiditatea primirii primului lot, cel de-al doilea lot poate ajunge și el pe final de semestru 2. Până atunci tot ce le rămâne de făcut elevilor este să aștepte ideile strălucite din partea Guvernului.”, susține Marius Damian.

Social-democratul dă exemplul Germaniei, acolo unde copiii se testează de două ori pe săptămână în școli, în timp ce România încă așteaptă de 2 ani teste gratuite în școlile din țară.

„Bătaia de joc din sistemul de învățământ românesc trebuie să ia sfârșit! Măsurile luate de pe o zi pe alta fără să vedeți dacă aceste măsuri chiar servesc intereselor acestor copii trebuie înlocuite cu decizii calculate, axate pe o strategie clară, pe termen lung, care să fie în beneficiul elevilor, care trebuie tratați cu grija și atenția pe care ar trebui să o avem față de viitorul acestei țări!”, concluzionează deputatul Marius Damian.

expres banat 1000x100 (2)