Odată cu venirea verii, timișenii care au grădini folosesc tot mai multă apă pentru udarea lor. Însă asta poate duce la penurie și autoritățile îi roagă pe consumatori anual să nu mai folosească apa de la robinet pentru astfel de activități. O soluție ar fi colectarea și apoi refolosirea apei de ploaie. Programul Național de Redresare și Reziliență alocă mai bine de 200 de milioane de lei pentru înființarea sistemelor individuale de colectare, procesare sau epurare a apelor uzate.
Astfel de sisteme pot fi amenajate în gospodării individuale sau în ferme și ar fi o soluție și pentru marea problemă a agricultorilor din Banat – seceta.
Țara noatră este codașă la acest capitol. Iar autoritățile spun că este ilegal ca streașinile caselor să fie legate la sistemul de canalizare, de exemplu.
În PNRR au fost prinși 260 de milioane de lei pentru sisteme individuale de colectare sau procesare a apelor uzate. De asemenea, se pot finanța și înființarea de rețele de distribuție a apei. Măsura este benefică pentru localitățile care nu au rețea de apă potabilă, iar autoritățile locale pot aplica cu proiecte.
Nici la acest capitol nu suntem campioni. În Timiș, de exemplu, din cele 324 de localități, incluzând aici orașele, comunele și satele aprținătoare, numai 150 sunt racordate la rețeaua de apă.