Sistem de sănătate paralel! Managerul Cican taie capul caracatiței care a supt sângele Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș!

Schema prin care mai mulți medici ar fi păgubit sistemul public de sănătate, sub coordonarea lui Gheorghe Borcean, șeful Colegiului Medicilor din România, cu complicitatea oamenilor politici, a fost dezvăluită live, în redacția Express de Banat, și prezentată organelor de cercetare penală de către managerul unității medicale, Adrian Cican.

„Unii medici nu au înțeles că ceea ce am declanșat eu este un sistem ireversibil. Ceea ce am spus eu la începutul mandatului meu, pe 11 octombrie, că voi înființa ambulatoriul spitalului cu 19 cabinete, se întâmplă!”, a subliniat apăsat Cican. De aici a plecat totul. Mai întâi, piedicile și riposta medicilor cărora o astfel de inițiativă le bagă mai puțini bani în buzunare. Iar apoi, verificările și săpăturile managerului, care au dus la descoperirea unui adevărat sistem de sănătate paralel cu cel de stat! Despre acesta, Adrian Cican a făcut dezvăluiri incendiare, revoltătoare și chiar cu iz penal. „Exponentul acestei îndârjiri de a nu schimba nimic în acest spital este domnul Gheorghe Borcean. S-a încheiat! Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș nu mai este căpușat de firme private, nu mai este apanajul strict al cabinetelor private în detrimentul cabinetelor Spitalului Municipal de Urgență!”, a anunțat Cican.  

Acesta se referă în special la faptul că, de aproape 19 ani, spitalul din Caransebeș nu are ambulatoriu propriu. Nu pentru că nu ar fi fost necesar, nu pentru că nu ar fi fost rentabil sau pentru că nu s-ar fi putut, ci pentru că niște băieți deștepți în halate albe ar fi pus la punct o adevărată afacere. Una extrem de profitabilă pentru ei, dar în același timp una care a lăsat subfinanțat și îngropat în datorii spitalul de stat din Caransebeș. Practic, ar fi înființat un ambulatoriu privat.

„O asociație a medicilor, precum și medici din privat au deschis în cadrul spitalului cabinete. Unii în contract cu Casa de Asigurări, alții nu. De fapt, caracatița a fost creată de asociația medicilor, condusă de domnul Borcean, care a preluat aproape în integralitate acest ambulatoriu, nemaidând voie să dezvolte și să creeze spitalul o sursă de venituri”, a descoperit managerul Adrian Cican.

Cu alte cuvinte, în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș a funcționat un fel de unitate spitalicească privată. Care, culmea, s-a folosit de infrastructura spitalului de stat. E adevărat, contracost, dar prețurile sunt mai mult decât scandaloase. „Nu spun că acea afacere este ilegală atâta timp cât avea autorizări, cât funcționa, dar eu spun că acei bani care se îndreptau către acea asociație medicală sau acele cabinete medicale ale medicilor trebuiau să ajungă în conturile spitalului, nu în buzunarele lor. În primul rând a fost concurență neloială și, în al doilea rând, nu era corect față de pacienți. Domnul Borcean nu a fost singur. A fost un complex de împrejurări ce a creionat o caracatiță care, la un moment dat, chiar dacă ar fi vrut să se detașeze, nu a mai putut”, mai spune managerul.

Nu-i interesa, dacă ar fi avut acel caracter de om normal, anumiți medici s-ar fi gândit că ajunge, gata. Domnul Borcean ține cu dinții de acest sistem privat în spital, uită că el e plătit din contractul cu Casa de Asigurări din banii noștri, ai tuturor! – Adrian Cican, manager Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș

Numai pe asociația medicală au funcționat în spitalul de stat 15 astfel de cabinete private. În total erau vreo 20-22. Dacă în spitalul de stat funcționează 9 secții și 6 compartimente cu anumite servicii medicale, în cabinetele private din spital existau și altfel de servicii. „Exista balneochinetoterapie, dar noi de ce nu am putut avea, întreabă Cican. Avem oncologie medicală, dar noi de ce nu am putut? Ele nu există în spital. În privat se putea, dar în spital nu! Nimeni nu s-a gândit că, de fapt, datoria creată în spatele acestui spital este creionată cu mâna medicilor. Aici e o fraudă mai mare când vorbesc de bani. Gândiți-vă că, până la un moment dat, niciun cabinet medical nu a plătit utilități. Chiriile, derizorii! 200-250 lei pe cabinet, în condițiile în care în anumite cabinete la un sfert de oră se făceau banii aceștia. Este sfidător pentru pacient, pentru banul public. Unii din ei taie chitanță așa cum prevede legea, la 15 minute, un pacient, 100 lei. Teoretic, în 5 ore încasează aproape 2.000 de lei. Nu e jenant pentru acel medic să plătească doar 200 lei chirie și niciun leu utilități?! Nu sunt doar ridicole aceste chirii, sunt sfidătoare pentru noi, oamenii de rând”.

 

Aceste cabinete s-au închiriat pe sume ridicole cu sprijin politic. Unii dintre medici fac politică, sunt consilieri locali chiar. Prin îngăduința managerilor în decursul anilor, a necunostinței sau a indolenței ar fi fost posibile toate acestea. Și ar mai fi influența lui Gheorghe Borcean în PSD și PNL. În plus, nimeni ar fi vrut să se pună cu „marele, vestitul doctor Borcean, care decide totul, face totul”. „Totuși, să fii 22 de ani director al acelei instituții și ulterior medic-șef se secție nu e puțin. Caracatița este destul de mare. Orice limită s-a depășit!”, adaugă managerul spitalului din Caransebeș. Acesta a vorbit și despre bani încasați ilegal de Borcean și alți medici în calitate de șefi de secție, bani pe care urmează să-i impute celor în cauză. „Vom trimite către Poliție și către Parchet notificări. Că dânșii vor declanșa ancheta, că este sau nu este corect, că s-au prescris fiscal, că se prescriu aceste lucruri nu  stabilim noi. Eu, în schimb, nu sunt dispus să las sub preș această mizerie!”, a mai spus Adrian Cican.

Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, răspunde tuturor acestor acuzații marți, 28 ianuarie, de la ora 20.00, live din redacția Express de Banat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/