Frig afară, frig și în interior! Pacienții spitalului din Lugoj se încălzesc cu reșouri, calorifere și plăpumi aduse de acasă

În ultimele zile tot mai mulți pacienți se plâng că la spitalul municipal din Lugoj, în unele saloane, nu se mai furnizează căldură. Cea mai gravă problemă este la secția medicală bărbați, unde caloriferele sunt colmatate și căldura nu mai ajunge în saloane.

„Instalația este foarte veche și sunt o mulțime de avarii. Cu fiecare reparație trebuie să oprești căldura, să golești instalația și așa mai departe. Coloanele sunt vechi și multe dintre ele sunt colmatate, iar la fiecare oprire se mai colmatează puțin. Există zone în care am putut să le deblocăm, însă sunt altele în care nu s-a putut, în special la medicală bărbați, unde coloana de retur este atât de rău colmatată, că nu mai merge returul și atunci normal că este frig. Nu pot acum să încep să sparg toate coloanele și să văd unde e colmatată. Le-am spus să pună calorifere electrice acolo unde nu e căldură. Am reabilitat toată instalația electrică și se pot folosi și calorifere electrice.”, a declarat medicul Erwin Floroni, managerul spitalului municipal.

Spitalul Municipal a întocmit în 2017 o documentație în vederea „Creșterii eficienței energetice” a clădirii principale. Această documentație a fost transmisă Ministerului Dezvoltării în vederea finanțării acestei investiții, dar nu s-au găsit resursele necesare pentru spitalul din Lugoj.

„Ani la rând, puținii bani pentru renovări au fost alocați pentru intervenții punctuale, iar nu pentru reparații de ansamblu, planificate și gândite astfel încât să fie de un real folos, pe termen lung. S-a intervenit pe principiul ”stingem focul când se aprinde”, iar nu gândind preventiv și investind în infrastructura de bază. Cel mai trist este însă că niciunul dintre politicienii locali, care puteau cere alocarea de fonduri nu au făcut-o, în condițiile în care fac parte din același partid cu membrii fostului Guvern. Ar fi trebuit să stea preș la ușa ministrului ori a prim ministrului de la acea vreme până când banii ar fi fost alocați, însă n-au dat nici măcar un telefon.”, a punctat și liderul opoziției lugojene, Claudiu Buciu.

În acest moment există un proiect la Compania Națională de Investiții, în care este inclusă și reabilitarea totală a instalației de încălzire, însă nu se știe dacă acesta va fi aprobat.