Sirenele din Caraș-Severin: 12% eficiență la exercițiul de vineri!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

IGSU a prezentat rezultatele exerciţiului de alarmare şi prevenire a populaţiei, autorităţile anunţând că, după ce jumătate din populaţia ţării nu a auzit sirenele, se ia în calcul dezvoltarea unui sistem complementar de avertizare, prin intermediul telefoanelor mobile.

„România are nevoie de un sistem integrat de avertizare și alarmare a populației, care să permită în timp scurt acționarea unui număr mare de sirene. Este nevoie de creșterea numărului de echipamente de avertizare și alarmare, astfel încât gradul de acoperire al teritoriului reieșit din studiile de audibilitate să crească semnificativ. Sirenele acționate centralizat cu posibilitatea transmiterii prin voce a măsurilor de protecție necesar a fi adoptate reprezintă un avantaj. Comunicația între echipamentele de avertizare și de alarmare este de preferat să fie asigurată prin mai multe medii (radio, fir, GSM și INTERNET)”, sunt concluziile exerciţiului de testare a sirenelor de avertizare.

Un proiect avut în vedere de autorităţi este realizarea unui sistem prin care populaţia să fie avertizată prin intermediul telefonului mobil.

„Aici vine necesitatea unui sistem de alertare performant, rapid, care să înştiinţeze populaţia de iminenţa unui dezastru şi, dacă se poate, chiar de modul în care să reacţioneze imediat pentru a evita consecinţa dezastrelor. Deja noi am început unele discuţii între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Comunicaţiilor asupra sistemelor alternative de alertare”, a declarat Raed Arafat. În Caraș-Severin, doar 12,5% dintre sirenele implicate în exercițiul de vineri au fost funcționale.

„Având în vedere gradul de acoperire, de audibilitate, precum şi timpii de reacţie şi de alertare a populaţiei, considerăm că se impune dezvoltarea unui sistem alternativ care să folosească telefoanele mobile ale cetăţenilor, ne gândim la un sistem prin care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să poată alerta direct populaţia în momentul în care situaţia o impune. Vom avea discuţii cu operatorii de telefonie mobilă în prima jumătate a lunii mai pentru a implementa un astfel de sistem”, a declarat Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor, prezent fiind la conferinţa IGSU în care s-au anunţat rezultatele exerciţiului. În județul Caraș-Severin, rata de acoperire acustică a sirenelor a fost de numai 40,02%.

promovare banner maxagro

„Ar fi mult mai util şi mai puţin costisitor decât să înlocuim sirenele cu sirene electronice. Diferenţa între sistemele centralizate şi cele care transmite mesaje e că mesajul e transmis instant. Nu e vorba de SMS, ci Push Notifications”, a precizat Raed Arafat. În județul Caraș-Severin sunt 57 de sirene electronice, județul fiind la media națională, existând județe care au peste 100 de asemenea sirene, dar și județe, precum Timișul, care abia trec de 20 de asemenea bucăți. Sirenele electronice au avantajul că pot fi folosite și pentru a transmite mesaje verbale, cetățenii putând să primească și indicații prin intermediul lor.

Pe parcursul exerciţiului naţional de avertizare a populaţiei, desfăşurat în intervalul 18-21 aprilie, din totalul de 7.713 sirene existente în toată ţara au fost activate 6.680, restul nefiind acţionate din motive tehnice sau din imposibilitatea deplasării personalului. Datele IGSU arată că, la nivel naţional, acoperirea acustică a fost de aproximativ 48%, deci mai mare decât cea din Caraș-Severin.

„Avem concluzii care sunt foarte clare. În acest moment nu putem spune că dispunem de un sistem eficient de alertare a populaţiei, având în vedere datele despre audibilitate. Dacă vrem să declanşăm o alarmă normală, nu ştiu cum o să găsim toţi administratorii blocurilor care să meargă să pornească sirenele”, a mai spus Arafat.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/