Începând de mâine, sirenele de alarmare vor deveni un sunet obișnuit pentru reșițeni. În prima miercuri din fiecare lună se va desfășura un exercițiu, astfel încât populația să fie pregătită în cazul unui dezastru real.
Primăria Municipiului Reșița anunță că, începând de mâine, între orele 10.00 și 11.00, în prima miercuri a fiecărei luni se va organiza un exercițiu care va presupune alarmarea populației prin sirenele montate în diverse zone ale orașului. Există 4 semnale acustice de protecție civilă cu care reșițenii se vor familiariza în cadrul exercițiilor lunare:
– „ALARMĂ AERIANĂ” – compus din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
– „ALARMĂ LA DEZASTRE” – compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
– „PREALARMĂ AERIANĂ” – compus din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
– „ÎNCETAREA ALARMEI”, compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
„În situații reale, semnalele acustice de protecție civilă vor fi însoțite de explicații cu privire la evenimentul creat și măsurile care se iau, atât prin mijloacele de înștiințare-alarmare, cât și prim mijloacele locale de mass-media”, explică administrația locală.
Reșițenii au mai avut parte de un astfel de exercițiu în luna aprilie, atunci când Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, la nivel naţional, un exercițiu pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Atunci s-a dovedit că doar 12,5% din aparatura necesară alarmării populației este funcțională în Caraș-Severin.
CITEȘTE ȘI: Sirenele din Caraș-Severin: 12% eficiență la exercițiul de vineri!