Singurul liceu din Caraș-Severin, înscris la cea mai mare competiție de robotică!

Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” va avea onoarea să reprezinte județul Caraș-Severin la cea mai mare competiție de robotică, First Tech Challenge, aflată deja la a treia ediție.

First Tech Challenge este un program dedicat elevilor care-și propune să ofere o experiență unică, prin proiectarea, construirea, testarea și programarea unor roboți autohtoni, conduși de operatori, elevi, în diferite sarcini.

Robotul construit de liceenii clisureni va avea de executat trei mișcări complexe. În primul rând, acesta trebuie să se deplaseze în plan orizontal, după traiectorii drepte sau curbilinii complexe (înainte și înapoi), dar să aibă și mișcări 3D, să prindă anumite piese, să le ridice și apoi să le depună într-un depozit. Jocul imită misiunea unui robot pe Lună, pe planeta Marte sau alte planete, colectând minerale de diferite valori, dintr-un crater, ca apoi să le transporte într-un depozit.

Echipa de robotică a liceului de la Moldova Nouă va fi condusă de doi mentori: prof. ing. Sabin Dănuț Munteanu și prof. ing Miodrag Ianici, în calitate de cadre didactice ale Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”.

Ce-nseamnă pentru un mentor această competiție, l-am întrebat pe prof. ing. Sabin Dănuț Munteanu. Iată ce declară: „Pentru noi, ca mentori, semnificația implicării în acest program este deosebită. În primul rând, avem șanse să verificăm dacă ceea ce transmitem elevilor, în orele de teorie, laborator și instruirea practică, are sau nu are valoare. Avem șanse să vedem, direct, nivelul altor școli din România și, dacă ne vom califica în etapele următoare, vom vedea inclusiv nivelul de competență al școlilor de pe toate continentele, pentru că programul, în etapele superioare, este unul internațional. Avem șansa să ajustăm nivelul conținuturilor programelor școlare, raportându-ne la experiențele din viitor. Și, de ce nu, avem șanse să verificăm, în afara școlii, în afara claselor, calitatea competențelor profesionale ale elevilor participanți”.