„Singură în bătaia lunii…” – lansare de carte, la Moldova Nouă

Casa de Cultură de la malul Dunării deschide seria activităților în noul an prin intermediul unui eveniment literar organizat în memoria scriitoarei originare din Moldova Nouă: Sofia Arcan.

Săptămâna viitoare, marți, 14 ianuarie, începând cu ora 11.00, sala instituției culturale din urbea condusă de Adrian Torma va fi gazda lansării volumului „Singură în bătaia lunii…”, lucrarea Sofiei Arcan fiind reeditată după un proiect special al Casei de Cultură Moldova Nouă, aceasta conținând note semnate de către Dorin Tismănariu, directorul Casei de Cultură, precum și o prefață asupra căreia și-a pus amprenta Brîndușa Armanca, om de presă și cadru universitar din capitala Banatului.

Data aleasă pentru lansarea volumului reeditat nu este una întâmplătoare, întrucât, exact pe 14 ianuarie 2020, se împlinesc 103 ani de la nașterea scriitoarei din Clisura Dunării, „Singură în bătaia lunii…” fiind cel de-al treilea roman lansat în 1977, la Editura Facla, din cele cinci lucrări semnate de către autoare de-a lungul carierei.

„Reeditarea celui de-al treilea roman al Sofiei Arcan înseamnă recuperarea unui spațiu pe care scriitoarea îl cunoștea deplin și care i-a modelat geografia lăuntrică. Dar este și un gest de rememorare, de simpatie pentru memoria unei doamne pe care mulți am iubit-o, nu doar pentru condeiul ei, ci și pentru calitatea sa umană.”, scrie Brîndușa Armanca în prefață.

„În special pentru locuitorii orașului Moldova Nouă, activitatea literară a Sofiei Arcan ar trebui să fie privită ca un motiv de mândrie. De la un om al locului, o mândrie care să fie purtată în suflet și împărtășită cu cât mai multe generații, astfel încât ea să nu se piardă niciodată.”, punctează Dorin Tismănariu.

La tehnoredactarea după versiunea originală și-au adus sprijinul și voluntarii Casei de Cultură Moldova Nouă: Larisa Trocan, Daniela Voloșeniuc, Mila Stefanovici, Natașa Apalaghie, Antonia Moraru.

Volumul a fost reeditat de Editura TIM din Reșița, prin sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Moldova Nouă.