Simpozionul „Herculane – arcade în timp”, o cinstire a istoriei bimilenare

Anual, din 2017 încoace, Primăria Băile Herculane organizează manifestări omagiale menite să aducă în atenție evenimente importante care s-au desfășurat de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei.

Cea de-a IV-a ediție a Simpozionului „Herculane-arcade în timp”, programată să aibă loc în zilele de 11 și 12 iunie, la Hotelul Dacia din stațiune, se înscrie în cadrul acestor acțiuni sărbătorești. Manifestarea include o sesiune de comunicări științifice care va aduce în atenție bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu (1821-20210) și împlinirea a 270 de ani de la nașterea protopopului Nicolae Stoica de Hațeg. Acesta a rămas în istorie drept cronicar al Banatului de Munte, dar și ca primul numismat și epigrafist român al Băilor Herculane. În cadrul simpozionului va fi dezvelită și placa omagială realizată de Primăria Băile Herculane cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și Cenaclului Domogled din localitate.

De asemenea, va fi evocată importanta întâlnire de la Băi, petrecută în urmă cu 125 de ani, cu ocazia inaugurării canalului navigabil Porțile de Fier de pe Dunăre din 27 septembrie 1896, la care au luat parte trei ilustre figuri istorice: împăratul Franz Iosef al Imperiului austro-ungar, Alexandru I, regele Serbiei și Carol I, regele României. După aproape 30 de ani de la dispariția misterioasă a unui obiect de patrimoniu care marca această vizită, o tabulă din marmură neagră, administrația a realizat o replică a acestui obiect pe care o va dezveli în cadrul simpozionului.

 

Simpozionul „Herculane-arcade în timp” cuprinde și acțiuni conexe pe teme de turism cultural cu lansarea oficială a rutei turistice „Pe urmele lui Hercules”, prima rută cultural-turistică dezvoltată la nivel național pe teritoriul județelor Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți, prezentarea de proiecte de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane și va fi organizat un tur ghidat al Centrului Imperial Istoric.

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din Romania, cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și a Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/