FOTO. Din înaltul cerului și din luxul țărilor arabe, înapoi la Reșița!

po 1000x100px (3)

Cu siguranță reșițeanca Simona Mara s-a născut sub zodia norocului. Pentru că de noroc ai nevoie atunci când sunt doar 13 locuri și se prezintă peste 350 de candidați care doresc să fie însoțitor de zbor pe liniile aeriene Qatar Airways!

Fire optimistă şi veselă, cu trăsături delicate de top model, despre Simona Mara, fosta noastră colegă de presă de la Banat TV, am aflat la un moment dat că vrea să plece în lume.

„Da, aveam 29 de ani când am hotărât că a venit vremea să fac o schimbare majoră și să plec să îmi îndeplinesc un vis la care nici nu îndrăzneam să visez vreodată, să văd lumea! M-am prezentat la interviu pentru a deveni însoțitoare de zbor sau stewardesă cum se mai spune, la cea mai bună companie aeriană de 5 stele din lume, Qatar Airways. Vârsta nu mă prea ajuta să sper la o șansă, dovadă că în urma interviului au fost admiși doar 13 candidați (cu vârsta între 22 și 26 de ani) din cei peste 350 care se prezentaseră pentru posturile disponibile. Dar experiența în comunicare, limba engleză (atestată cu diplomă) și școala sanitară pe care am absolvit-o au fost atuurile care au cântărit la selecționarea mea, primind astfel o ofertă de muncă de nerefuzat, aceea de a pleca în Qatar. A urmat trainingul, pregătirea la sol și apoi marea aventură în jurul lumii, zborul de-a lungul și de-a latul pământului! În cei cinci ani mi-am făcut prieteni în toată lumea, dar mai ales prietene din România, foste colege alături de care am lucrat în Qatar și care au visat la fel ca mine trăind experiența zborului.”, povestește Simona.

Noua viață în Doha părea perfectă. Când a început să zboare, avea lunar de ales printr-un sistem de biding (programare) destinațiile pe care le dorește. Astfel, a ajuns să parcurgă toate traseele posibile pe care zbura Qatar Airways, aterizând în numeroase colțuri ale lumii, mai puțin în Antarctica. „Eram vrăjită de tot ceea ce vedeam, trăiam fiecare zi cu toate simțurile, la intensitate maximă. Văzusem toate destinațiile posibile, 170 la număr! Mi-au rămas în suflet numeroase locuri, unele exotice: Seychelles, Zanzibar, Nigeria, Noua Zeelandă, Brazilia, New York, Los Angeles, Osaka, Beijing. Nu mă pot gândi la cel mai frumos loc vizitat. Fiecare țară și destinație erau deosebite prin diferențele culturale, structuri umane, arhitectură sau peisaje. Dacă mă gândesc în urmă, nu pot spune că am un loc preferat, dar sunt cu siguranță câteva pe care le păstrez în suflet.”, spune Simona. A aterizat în Singapore de 37 de ori, practic, dacă adunăm zilele, a petrecut acolo două luni și cu toate acestea încă ar merge cu drag să vizitez grădinile suspendate, să mănânce crab picant și să se bucure de spectacolele cu lasere de la Marina Bay. Este locul de maximă atracție din Asia pe care îl recomandă tuturor ca destinație de vacanță.

La început oboseala nu a remarcat-o, diferențele de fus orar fiind la extrem, având săptămâni cu câte trei zboruri pe trei continente diferite. Practic se confunda ziua cu noaptea și spune că trăgea jaluzelele compartimentului și dormea cum putea, pe unde putea, atunci când îi era somn. Trăia atât de intens încât călătoriile treceau ca un vis, marea sa șansă fiind fotografiile făcute ca mărturie a locurilor minunate vizitate. Unul dintre beneficiile postului de însoțitor de zbor este acela de a călători aproape gratuit împreună cu familia. Astfel, a avut șansa să vadă și alte destinații decât cele în care opera compania sa, iar în unele a putut merge și cu părinții și cu (pe atunci) viitorul soț.

Cine nu și-ar dori un astfel de job unde să fii plătit ca să vezi lumea? E adevărat că muncești pe drumul spre destinația de vis, însă odată ajuns ești găzduit în hoteluri de lux, ai timpul tău liber și, în plus, bani de cheltuială tocmai ca să te simți bine. Ajungi în locuri la care doar visai, respiri într-o singură lună aerul de pe mai multe continente și poți să încerci cele mai îndrăznețe experiențe sau cele mai ciudate gusturi de mâncăruri tradiționale. Cunoști oameni noi și iți faci prieteni pe viață. Poate deveni o obișnuință ca azi să fii în Europa, iar a doua zi să te afli deja în America ori pe continentul african. Marile companii au contracte cu lanțuri hoteliere de lux, așa că, după zbor, cazările sunt de cele mai multe ori în hoteluri de 5 stele cu toate facilitățile incluse, cu acces la săli de fitness, piscine, spauri unde ești tratată ca o prințesă, astfel că iți vine greu să renunți la o viață „în puf”. Totuși, reșițeanca Simona Mara a spus „stop” unei astfel de experiențe după cinci ani de zboruri de-a lungul și de-a latul pământului!

1000x100 casa brutarului

„Așadar, după cinci ani de zbor care nu știu când au trecut, am decis să mă opresc pentru că oboseala începea să își spună cuvântul și magia de la început se risipea ca un fum! Eram conștientă că trăiam un vis frumos care nu poate fi veșnic, deși iubeam călătoriile, zborurile, fusesem promovată (cabin crew, adică șef de echipaj), dar se instalase o rutină care trebuia cumva oprită… Astfel, am luat decizia de a demisiona, fiind în ascensiune de carieră, când încă mai iubeam zborul… Am preferat să rămân cu dorul decât să continui să zbor fără să mai iubesc să fac asta. Și m-am întors în România, la București, acolo unde locuia soțul meu, pe care l-am cunoscut tot datorită destinului, printr-o prietenă comună de la Doha.”.

A visat sa-l întâlnească pe Făt-Frumos și l-a întâlnit, a visat să aibă un copil și l-a primit! Rodul dragostei lor are deja 6 luni, iar Simona spune că e cea mai fericită ființă de pe lume!

„«Cariera» de mamă pare acum cea mai frumoasă. Vlad este ceea ce mă motivează și mă face să iau lucrurile mai ușor, să mă bucur de simplitate, de un zâmbet, de surâsul lui și să redescopăr copilăria prin ochii lui inocenți. Atât eu, cât și tatăl lui suntem fascinați de acest nou rol, ne uităm la el și nu ne vine să credem că în sfârșit totul capătă sens. Când ai un copil, vrei să faci totul pentru el. Iar eu, prin structura mea, sunt mereu îndrăgostită de oameni, de locuri, de împrejurări și promit să depun toate eforturile în orice voi face doar de dragul copilului meu, din dorința de a-i oferi un viitor cât mai bun.”

Viitorul sună bine acasă, la Reșița, susține Simona Mara, care a revenit de curând în orașul copilăriei sale, cu intenția de a lua viața de la capăt. „Eu când am plecat am acceptat o provocare, am plecat pentru experiență, să mă regăsesc, alții crezând în mine că pot face treabă și în afara țării. Mereu am fost mândră că sunt reșițeancă și am știut că plec doar temporar, cât despre gândul de a rămâne într-o țară arabă, nici vorbă! Este frumos și luxos să stai la Doha, să cunoști altă cultură, să vizitezi lumea, dar eu m-am simțit mereu ca un musafir în Qatar. Iar ca orice musafir bine tratat, oricât aș fi întârziat revenirea, până la urmă tot trebuia să găsesc drumul spre casă. Soțul meu nu a fost greu de convins, a vizitat Reșița de câteva ori (aici ne-am căsătorit și tot aici am organizat botezul fiului nostru) și a găsit aici ceea ce lipsește Bucureștiului, verdele, liniștea și oamenii zonei. Cu gândul la Vlad, că va respira un aer mai curat, va prețui mai mult simplitatea locului și vom petrece mai mult timp împreună ca familie, da, ne-am întors de curând la Reșița.”

Oportunitățile de petrecere a timpului liber împreună în natură, drumeții, bicicletă, înot, schi sunt ceea ce fac din Reșița, alegerea ideală a locului în care să crești un copil, consideră Simona, cea care spune că orașul este tot mai înfloritor și mai colorat, fiind surprinsă de evoluția lui în bine și de planurile de dezvoltare viitoare, ceea ce ar trebui să convingă mulți tineri plecați să revină, să încerce să dea o mână de ajutor la împrospătarea și promovarea locului numit „acasă”.