Simplu, măi, tată!

După circul făcut de liberalii Cîțu și Orban pe seama mandatului de prim-ministru, de mâine, luni, 16 martie, România trece la o nouă fază a evoluției ei nefaste din această primăvară agitată din punct de vedere politic. Președintele Iohannis a făcut ce trebuia, decretând starea de urgență și, odată cu ea, ne-a băgat și pe noi în ceață.

De ce în ceață? Simplu, măi, tată! De mâine ne pregătim să dăm piept cu Covid-19 fără măști și fără dezinfectanți. E ca și cum am fi fost mobilizați pentru front și ne-am duce să luptăm fără puști, arcuri sau săbii, doar cu pieptul gol și dragostea de glia strămoșească, cum ar fi spus autorul Letopisețului Țării Moldovei. Dacă pe vremea aia de demult se știa de unde venea pericolul dușmanului, de la iataganele, simsiurile și flintele otomane, azi ne aflăm într-o confuzie totală. Cum să ieși pe stradă, să circuli în locuri publice sau să te urci în taximetru fără mască de protecție? Că nu se găsește? Nu e treaba mea că ele au dispărut de mult din farmacii. Tu, stat, guvern sau orice ai fi, îmi ceri să mă iau la trântă cu coronavirusul și, dacă s-ar putea, să-l și strivesc ca pe un păduche. Cum să-mi ceri așa ceva, cât timp măștile astea nu se găsesc niciunde în România? E la mintea cocoșului, nu?

Eu, în locul deștepților care ne conduc, mai întâi aș fi făcut rost de măști și abia apoi aș fi decretat starea de urgență. La fel și cu dezinfectanții. Directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a spus până i s-a urât că spirtul sanitar nu are niciun efect într-o astfel de situație, dar instituțiile statului nu și nu. Și știți de ce? Nu pentru că acele instituții nu ar avea și conducători luminați și destupați la minte, ci pentru că substanța aia potrivită de care vorbește directorul lipsește din farmacii, la fel ca măștile de protecție. Și iar mă întreb: cu ce sunt eu vinovat că nu o pot cumpăra din potică soluția aia care să mă protejeze? Pe bani, nu de-a moaca, să ne fie clar, că nu stau cu mâna întinsă la mila ăstora care nu-s buni de nimic.

Și mai e ceva: pe mine chiar nu mă interesează scuzele ăstora cu întârzierea licitațiilor pentru achiziționarea măștilor și a dezinfectanților din cauza procedurilor greoaie. Păi eu am făcut procedurile astea? E grija mea să le simplific și să găsesc soluții? Nu, e treaba ta, stat, guvern sau oricum te-ai numi să mă aperi în astfel de situații limită. Și nu-ți cer nici luna de pe cer, și nici mâna fetei de împărat, ci amărâtele alea de măști de protecție și niște dezinfectanți ca să mă simt cât de cât în siguranță. Atâta îți cer ție stat, guvern sau ori cine ai fi tu. Dacă nici de atâta nu ești în stare să-mi oferi, atunci mă faci să înțeleg că de pe urma pandemiei scapă cine poate, ceea ce este trist și grav, măi, tată!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/