Veverițele din parcul cu colonadă de la Buziaș își așteaptă noii prieteni

veverita in parcul de la buzias judetul timis

Autoritățile locale din Buziaș au în plan să repopuleze parcul din stațiune cu noi veverițe, după ce numărul acestora a scăzut drastic în ultimii ani. 

Orașul-stațiune Buziaș, de la aproximativ 35 de kilometri de Timișoara, este cunoscut și pentru veverițele care populează parcul dendrologic. În ultimii ani numărul lor a scăzut mult, din cauza lipsei hranei și a câinilor fără stăpân.

„Vrem să populăm parcul, doar să găsim modalitatea prin care putem să facem asta. Am avut o discuție la Brașov. Eu am crezut că procesul e mai simplu. Veverițele de la Buziaș sunt carpatine brune. Am găsit și brune, dar am găsit mai mult tărcate. Orice veveriță care nu e născută în habitatul ei trebuie să stea în niște voliere undeva până la 7-8 luni, întreținute, abia apoi le putem da drumul în libertate. Veverițe mai sunt în parc. Nu au plecat. Sunt acolo.”, a declarat Sorin Munteanu, primarul de Buziaș, pentru expressdebanat.ro.

Anual, la Buziaș, simpaticele veverițe, atracția stațiunii, sunt sărbătorite în cadrul festivalului „Zilele Veverițelor”, care este organizat în luna iunie.

Parcul din Buziaș, refăcut în totalitate

Recent, autoritățile din  Buziaș au recepționat și lucrările prin care întreg parcul a fost reabilitat. Proiectul, pe fonduri europene, a avut o valoare de 4,8 milioane de euro. Dincolo de lucrările care au vizat infrastructura parcului, aici au fost montate cișmele, aparate fitness de exterior, un panou virtual cu acces wifi și echipamente de joacă pentru copii.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px
parcul din buzias reabilitat

Foto: Facebook/Orasul Buzias

„Fondurile europene înseamnă sursa principală de a investi, de a putea dezvolta orașul. Fără aceste fonduri nu am fi putut și nu am putea să avem proiectele de infrastructură mari, tot ce reprezintă dezvoltarea orașului Buziaș. Avem trei proiecte mari pe care le-am realizat. Dezvoltarea infrastructurii turismului – a parcului cu toate străzile adiacente, colonada -, școala cu clasele V-VIII și 14 străzi asfaltate cu alei, rigole și primăria – prima clădire verde din orașul Buziaș. Toate acestea au însumat aproximativ 15 milioane de euro, bani din fonduri europene.”, declara recent Sorin Munteanu.

Colonada celebră din Buziaș a fost refăcută cu fonduri europene în 2018. Este construită din lemn, în stil arhitectural bizantin și are sculpturi ce dau impresia unei uriașe dantelării. Colonada impresionează prin lungimea ei, fiind considerată unică în Europa.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/