Fondurile europene, vitale pentru dezvoltarea regiunii în ultimii 25 de ani

eveniment timisoara 25 de ani de dezvoltare regionala (1)
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Anul 2023 marchează 25 de ani de la momentul lansării în România a politicii de dezvoltare regională.

La evenimentul organizat la Timișoara pentru marcarea împlinirii a 25 de ani de activitate a Agenției de Dezvoltare Regională ADR Vest a participat și ministrul Dezvoltării Adrian Veștea. Ministrul a vorbit despre importanța fondurilor europene în dezvoltarea României.

adrian vestea ministrul dezvoltarii

„Administrațiile publice și România s-au dezvoltat extrem de mult în urma infuziei de capital pe programele care au fost gestionate în special prin Agențiile de Dezvoltare Regională. Vorbesc din perspectiva unei persoane care 20 de ani a fost în administrația publică. În prezent, România, pe lângă programele operaționale regionale, cele sectoriale și celelalte oportunități financiare, prin PNRR gestionează o sumă extrem de importantă de bani. În măsura în care vom reuși să o implementăm și să îndeplinim toate reformele care sunt stabilite pe fiecare cerere de plată, va duce ca România să fie una din țările dezvoltate la nivelul Europei și care să respecte legislația și toate procedurile care sunt la nivelul UE.”, a declarat ministrul Adrian Veștea.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a spus că îi este teamă să se gândească la cum ar fi arătat astăzi regiunea dacă nu ar fi avut acces la fonduri europene.

sorin maxim directorul adr vest

„25 de ani înseamnă o fracțiune de secundă în dezvoltarea unei comunități, dar înseamnă foarte mult în dezvoltarea de zi cu zi a unei instituții și a tot ce înseamnă proiecte europene. Pentru că în 1998 a fost scrisă și aprobată în Parlamentul European Legea dezvoltării regionale care a creat aceste premise de a ajunge la un sistem de dezvoltare care a absorbit la nivel național peste 16 miliarde de euro și la nivelul Regiunii Vest 2 miliarde de euro, ceea ce eu cred că este foarte mult pentru că aceste proiecte se văd în viața de zi cu zi. Mi-e frică să mă gândesc la cum ar fi arătat regiunea dacă nu ar fi avut acces la acest tip de fonduri. Uneori am încercat exercițiul acesta. Uniunea Europeană a adus, pe lângă resurse de care România se bucură și astăzi cred că este unul dintre cele mai bune momente ale României din punct de vedere al investițiilor, rigoare și sisteme de dezvoltare pe care le-am preluat și nu îl ultimul rând valorile pe care UE le propagă, care au fost integrate în societatea românească. Eu cred că per total, România este un beneficiar net din toate punctele de vedere.”, a declarat Sorin Maxim.

eveniment timisoara 25 de ani de dezvoltare regionala

În opinia directorului ADR Vest, viitorul ar trebui să însemne concentrarea pe proiecte mai de calitate: „Trebuie să centrăm mai mult proiectele pe calitate versus cantitate și mai mult centrat pe oameni și pe creșterea calității vieții pentru a putea reține și oferi oamenilor o ofertă cel puțin la fel de tentantă ca una din afara țării”.

1000x100 (3)

„Ne-ar fi trebuit 30 de ani să punem bani deoparte să facem tramvaiul”

Primarul Reșiței spune că pentru dezvoltarea orașului fondurile europene au fost vitale.

ioan popa primar resita judetul caras severin

„A fost singura sursă prin care am putut sau putem să ne refacem infrastructura. Mă refer la infrastructura educațională, unde Reșița are proiecte pe toate unitățile școlare. Pe partea de mobilitate urbană – Reșița este orașul care reintroduce tramvaiul după 15 ani în care a fost oprit. Nu aveam o altă șansă. Proiectul de mobilitate urbană pe care noi acum îl implementăm este de 100 de milioane de euro. Bugetul Reșiței de investiții pe care eu l-am găsit în 2016 era de 3 milioane de euro pe an. Ne-ar fi trebuit cam vreo 30 de ani să punem bani deoparte să facem tramvaiul. Toate aceste investiții care se fac pe fonduri europene, chiar dacă nu aduc imediat bani, aduc o perspectivă ca oamenii să rămână în oraș, să stea în oraș și aduc o perspectivă investițională. În paralel cu ce facem noi, am reușit să aducem Autoliv, emz-tul, acum suntem în discuții cu alți trei investitori germani care vin și ne-au încărcat deja parcul industrial nr. 1, intrăm în 2. Cred că decizia de a investi în oraș e legată și de această chestiune.”, a declarat Ioan Popa.

Buziaș: 15 mil. euro atrași de la UE vs. buget local anual de 4 mil. euro

Pentru Buziaș, fondurile europene au fost șansa dezvoltării.

sorin munteanu (pnl) primar buzias judetul timis

„Fondurile europene înseamnă sursa principală de a investi, de a putea dezvolta orașul. Fără aceste fonduri nu am fi putut și nu am putea să avem proiectele de infrastructură mari, tot ce reprezintă dezvoltarea orașului Buziaș. Avem trei proiecte mari pe care le-am realizat. Dezvoltarea infrastructurii turismului – a parcului cu toate străzile adiacente, colonada -, școala cu clasele V-VIII și 14 străzi asfaltate cu alei, rigole și primăria – prima clădire verde din orașul Buziaș. Toate acestea au însumat aproximativ 15 milioane de euro, bani din fonduri europene. Bugetul local anual e în jur de 4 milioane de euro. Practic, am mai luat încă de aproape patru ori bugetul local. Din care, din acel buget local trebuie să plătești utilitățile, funcționalitatea, curățenia și tot ce ține de serviciile gospodărești.”, a declarat primarul de Buziaș, Sorin Munteanu.

Pe viitor, orașul vrea să atragă bani și pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic, reabilitarea a cel puțin uneia dintre cele două imobile istorice achiziționate de primărie – cazinoul și „Băile feruginoase” – și construirea unui aquapark.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/