Simonis (PSD): „Cerem redeschiderea urgentă a restaurantelor la minimum 50% din capacitate”

Social-democratul spune că doar în județ sunt câteva zeci de mii de oameni care vor rămâne pe drumuri, dacă nu se revine asupra măsurii de închidere a restaurantelor, a cafenelelor, a barurilor și a altor unități de alimentație publică. PSD cere redeschiderea acestora la cel puțin 50% din capacitate, cu respectarea normelor de siguranță sanitară. 

„Bătaia de joc la adresa HORECA trebuie să înceteze urgent! Nu HORECA aduce și propagă virusul. Ci lipsa oricărui plan din partea lui Iohannis, Orban și Cîțu! HORECA a respectat regulile, și-au făcut partea, iar răsplata Guvernului a fost să-i închidă de tot! Doar în Timiș sunt câteva zeci de mii de oameni care vor rămâne pe drumuri! Noi cerem redeschiderea urgentă restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor unități de alimentație publică la minimum 50% din capacitate, cu respectarea normelor de siguranță sanitară (decizia va fi luată în funcție de situația la nivel local).”, a transmis Alfred Simonis, într-un mesaj postat online.

Potrivit liderului PSD Timiș, cei care funcționează în sectorul HORECA au nevoie de un plan rapid de susținere. Social-democrații propun acordarea contravalorii unui salariu minim brut către angajații din sector care nu își pot desfășura activitatea pe perioada rectricțiilor, sub condiția ca angajatorul să mențină locurile de muncă pentru o perioadă de cel puțin șase luni de la ridicarea restricțiilor; acordarea unui stimul de reinserție de 60% din valoarea salariului minim brut, pe perioada restricțiilor parțiale, pentru angajații aflați la muncă, sub condiția menținerii contractelor de muncă pentru o perioadă de minimum șase luni de la ridicarea totală a restricțiilor.

De asemenea, PSD propune o schemă de ajutor prin care se subvenționează, pe perioada stării de urgență sau de alertă și pentru unitățile a căror activitate a fost suspendată sau închisă, o cotă parte de 40% din diferența calculată între cifra de afaceri din anul trecut și cifra de afaceri din 2020.

În planul PSD figurează și o măsură care vizează scutirea de impozit pe clădiri și terenuri, pe perioada stării de urgență sau de alertă, dar și generalizarea programului „Masă caldă în școli” de la data reînceperii școlilor, pentru anii școlari 2020-2021 și 2021-2022.