Și tu ai dat bani pe medicamente când ai fost internat? Cum îi recuperezi?

laurentiu martuica cjas

Cărășenii care primesc liste de medicamente pe care să și le cumpere atunci când sunt internați în spitalele din județ sunt fix cei care pot stopa fenomenul. Ce trebuie să facă și cum își pot primi banii înapoi?

Într-o întâlnire derulată recent la Instituția Prefectului s-a adus în discuție problema care trenează de ani buni: achiziționarea de medicamente de către pacienții care ajung să fie internați în spitalele din Caraș-Severin. În primul rând, cei care se află în această situație trebuie să știe că își pot primi banii înapoi. Dacă lista este asumată prin semnătură de un medic, spitalul este cel care va deconta medicamentele. „Luați acea hârtie pe care medicul v-o scrie cu medicamentele pe care trebuie să le cumpărați la internare scrisă de el. Mergeți și cumpărați medicamentele. Bonul, împreună cu acea listă, îl depuneți cu trei rânduri: «Vă rog să îmi înapoiați banii conform recomandării medicului la internare și bonului depus». Spitalul are obligația să vă înapoieze acei bani. Conform legii. Este legislație în sensul ăsta de multă vreme, de foarte mult timp.”, spune medicul-șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mărțuică.

În cazul în care pacientul internat sau aparținătorii săi primesc o listă scrisă de mână cu denumirea medicamentelor pe care trebuie să le cumpere, însă lista nu este asumată de nimeni, atunci sunt îndrumați să sesizeze acest lucru Casei Județene de Asigurări de Sănătate, la numărul de telefon 0255 212 200. Și bineînțeles, să păstreze acea listă. „Sunați-ne pe noi în acel moment.”

Care este însă motivul pentru care, deși spitalele primesc bani să cumpere medicamente, se face apel la această strategie? Managementul defectuos, spune Mărțuică: „Continuu se trimit pacienții să își cumpere medicamente. Haideți să chemăm managerii să vedem ce au înțeles dumnealor din modul cum funcționează spitalul. (…) Banii pe care o unitate spitalicească îi ia de la CJAS pe achiziția de medicamente pe program de sănătate nu pot fi puși la un loc cu marea masă a banilor pe care îi primește de la Casă. Acei bani îi ia doar pentru cele 10 tablete pe care le-a comandat și le-a primit. Noi îi transferăm imediat, unitatea sanitară îi dă mai departe. Nu și-au făcut aceste contracte și apar probleme la aprovizionare. Trebuie periodic să intervenim noi. (…) E o problemă în managementul acestor spitale și trebuie treziți.”

De altfel, despre management ineficient în spitale atunci când vine vorba despre lipsa de medicamente se vorbește de ani buni.

CITEȘTE ȘI: „Proasta gestiune a managerului îi obligă pe pacienții internați la Reșița să își cumpere medicamentele!”

Un alt motiv, spune subprefectul Cristian Gâfu, este faptul că medicii de pe secții nu sunt consultați în momentul în care se face un necesar de medicamente. „Medicii de pe secții se plâng că nu sunt consultați de conducerea spitalului atunci când cumpără medicamente. La sfârșitul anului ne trezim că au fost casate medicamente. Aruncate. Și pe alt palier, oamenii sunt trimiși să își cumpere medicamente. Cel puțin un sfert din lipsa de medicamente se datorează faptului că se cumpără fără să se consulte medicii.”

Medicul-șef al CJAS atrage atenția că este extrem de importantă implicarea oamenilor atunci când sesizează probleme în sistemul de sănătate pentru că doar așa se pot lua măsuri. Nu este vorba despre a turna sau despre a strica imaginea cuiva, ci este vorba despre a îndrepta anumite lucruri care nu funcționează bine. „Dacă sunt probleme, m-aș bucura să le aduceți instituției noastre la cunoștință în scris și nu este vorba de a reclama, ci este vorba de a ne informa țintit despre problemele cu care dumneavoastră vă întâlniți ca pacienți. CJAS nu este călăul de la Reșița, este entitatea care încearcă să regleze și să îndepărteze anumite mecanisme care nu au fost tocmai corecte. Și nu o putem face fără ajutorul dumneavoastră. Nu turnați, nu reclamați. Ne sesizați un mod de lucru deranjant în relația până la urmă interumană. Și zilele trecute ne-am lovit de asemenea evenimente și omul nu a vrut, oricât am insistat, nu a vrut, ba chiar ne-a rugat: «Dacă vă duceți la acel medic eu părăsesc spitalul, că nu vreau să supăr». Nu supărăm. Nu putem să reglăm altfel. Vorbiți cu prieteni, vorbiți cu colegi. Nu faceți rău nimănui. Ajutați pe cineva dacă sunteți atât de aplecați asupra celor din jur, nu lăsați alte persoane să treacă prin ce ați trecut dumneavoastră.”, a insistat Laurențiu Mărțuică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/