Și americanii întârzie! Centru de zi și case familiale pe Dealul Viilor construite de Consiliul Județean Timiș și Fundația Bashford

casa familiala lugoj

Consiliul Județean Timiș a aprobat luna aceasta un proiect de construire a unui centru de zi și a trei case de tip familial. Totul va fi realizat în parteneriat cu fundația americană Bashford, cea care deține o suprafață mare de teren pe Dealul Viilor, la kilometrul 7 al drumului care duce către Făget.

Valoarea totală a proiectului „Construirea a 3 case de tip familial si Centru de zi pentru copii Lugoj” este de 5.109.250,25 lei (inclusiv TVA) și contribuția proprie în proiect a Fundației Bashford (Lider de parteneriat – Partener 1) de 266.250,70 lei (inclusiv TVA), reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 96.860,02 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului „Construirea a 3 case de tip familial si Centru de zi pentru copii Lugoj”. Cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului în condiții optime, se vor asigura din fondurile proprii ale Fundației Bashford, care va asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din instrumente structurale.

Fundaţia Bashford este una dintre cele mai mari organizații umanitare din lume, iar în 2014, intenționa să construiască la Lugoj cel mai mare complex de servicii sociale din România, însă se pare proiectul a fost abandonat. Investiţia trebuia să se realizeze pe un teren de aproape 40 de hectare din Dealul Viilor și avea o valoare 20 de milioane de euro. Trebuia să aducă 130 de noi locuri de muncă şi să dezvolte o zonă a oraşului care nu genera venituri semnificative la bugetul local. Acolo trebuia realizată o clădire multifuncţională cu două etaje, cu birouri, recepţie, cazare pentru 50 de persoane şi sală de conferinţe pentru o sută de persoane, o clinică medicală cu specializări în medicină generală, interne, stomatologie, psihologie, psihiatrie, o maternitate, o staţie radio-TV, un institut educaţional pentru derularea de cursuri de pregătire profesională, zece unităţi de locuinţe pentru angajaţii permanenţi, două unităţi de cazare pentru o sută de lucrători ocazionali, o capelă, un cămin de bătrâni pentru 50 de persoane vârstnice care au nevoie de asistenţă, şase unităţi de cazare pentru familii cu cinci copii, 15 căsuţe tip camping pentru elevi un magazin cu circuit închis şi un dormitor pentru oamenii străzii, sală de sport, bazine de înot, terenuri de fotbal, tenis, baschet, golf şi o herghelie cu centru de echitaţie – dar şi microferme agricole, pescărie şi diverse ateliere de tâmplărie, tipografie, garaj şi atelier mecanic. Separat, în cadrul complexului trebuia să funcţioneze şi un centru de detoxifiere şi dezalcoolizare. Investiţia urma să se deruleze eşalonat în aproximativ zece ani. Au trecut deja opt, iar în perimetrul respectiv s-a construit doar o clădire și un gard.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/