Și-a luat virusul SARS-CoV-2 vacanță? Argumente care susțin creșterea numărului de cazuri la final de sezon estival

coronavirus
untitled design set 970x90 px

Numărul de cazuri de COVID-19 a început să crească în România. Dacă la mijlocul lunii august au fost raportate câteva sute, acum media este de peste 2.000 de infectări pe zi. Astfel, multe persoane au devenit sceptice în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, iar în spațiul public situația a căpătat o doză de ironie, întrebarea aflată pe buzele multor oamenii fiind: „Și-a luat virusul SARS-CoV-2 vacanță?”.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a explicat de ce în perioada verii nu au fost confirmate atât de multe îmbolnăviri și de ce situația este altfel la finalul sezonului estival. Pe lângă lipsa unor restricții, populația nu s-a mai protejat la fel cum s-a întâmplat anul trecut.

„Este vorba despre evoluția normală a unei epidemii. Așa evoluează, în valuri. Până când se va stinge. Și se va stinge. De obicei la doi ani, doi ani și jumătate se stinge. Vor mai apărea perioade ca și în gripă cu multe cazuri, dar care vor fi ținute mai bine sub control. Pe de altă parte, dacă țineți minte, în primăvară, când era un număr mare de cazuri, s-au luat măsuri neplăcute, dar eficiente. De a intra în carantintă, de a restricționa circulația și s-a văzut că a scăzut numărul de cazuri”, a spus medicul Virgil Musta.

Între timp, au început să apară cazuri în Europa, dar și diferite variante ale virusului, iar românii s-au infectat în timpul vacanțelor petrecute peste hotare.

publicitate ziar expresb 1000x100

„În perioada verii foarte multă lume a tranzitat Europa. Au fost în vacanță, au mers în Anglia, unde au fost multe cazuri, Germania, iar când s-au întors au adus virusul în România. Pe de altă parte, în România au fost foarte multe activități precum nunți, petreceri, a fost aglomerație pe litoral. Și toate acestea au fost focare de introducere a virusului în comunitate și acum ne transmitem de la unul la altul virusul. De multe ori nu știm. Frecvent întâlnesc următoarea situație: persoană care spune că a avut o simplă răceală, a fost la serviciu o săptămână, dar care de fapt a avut o formă ușoară de COVID-19. E foarte important deci să ne aducem aminte că dacă ai simptomele unei viroze, curge nasul, te doare gâtul, capul, ai dureri de mușchi și de oase, nici nu trebuie să tușești, să te izolezi până se clarifică dacă este o banală viroză. Dacă trece în trei, patru zile este bine, dar dacă nu, e recomandat să faci testul cât mai repede. Dacă iei măsuri din timp tratamentul este mai eficient, dar dacă te prezinți în spital când nu mai poți respira, eficiența tratamentului scade”, a mai spus Virgil Musta.

Perioada de incubație în infecția cu SARS-CoV-2 este cuprinsă între 5 și 14 zile. Astfel, de la contactul cu o persoană infectată trebuie să treacă câteva zile pentru ca virusul să se multiplice și testul să fie unul pozitiv.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/