Sfârșit de octombrie cu Tata Oancea

Poezia dialectală în dulcele grai bănățean, dar și folclorul autentic își vor da concursul pe scena Casei de Cultură din Bocșa pentru continuarea tradiției locale. Pe 31 octombrie va începe Festivalul de Creație și Interpretare a Poeziei în Grai „Tata Oancea”, ediția a 38-a.

Festivalul se dorește a fi un omagiu adus poetului şi omului de cultură PETRU  E. OANCEA (1881-1973), cunoscut sub pseudonimul TATA OANCEA, unul din cei mai de seamă creatori de literatură dialectală, editor şi redactor al revistei „VASIOVA”. Scopul declarat este acela de a valorifica şi stimula creatorii şi interpreţii de poezie dialectală, dar și de conservare și promovare a graiului, a precizat șeful serviciului Casa de Cultură din Primăria Bocșa, Ioan Liuț.

Festivalul se va desfășura pe două secțiuni: de interpretare și creație, prima zi fiind rezervată copiilor, iar cea de-a doua zi, 1 noiembrie, va aduce pe scenă concurenții de la secțiunea adulți. Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de mimică şi gestică,cursivitate, dicţie, costum popular (în caz de egalitate pentru departajare). Regulamentul festivalului-concurs prevede în mod explicit, ca o condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs, că la secţiunea Interpretare  pot participa recitatori de orice vârstă îmbrăcaţi în costum popular specific subzonei din care provin. Fiecare unitate de învăţământ (exclusiv cele din oraşul Bocşa) va înscrie în concurs maximum 6 copii, iar fiecare coordonator va avea maximum 2 copii înscrişi. Şcolile de pe raza oraşului Bocşa vor putea înscrie câte 6 copii pentru fiecare ciclu, dar nu mai mult de 20 pentru o unitate de învăţământ.  Recitatorii vor prezenta în concurs o poezie cu durata maximă de 5 minute. Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licenţioase şi nici recitarea unei poezii în grup.

Înscrierile la cele două secțiuni ale Festivalului de Creație și Interpretare a Poeziei în Grai „Tata Oancea” se primesc până pe data de 27 octombrie, pe adresa „Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival”.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/