Ilidia, satul în care istoria se cinstește, iar creația se premiază [FOTO]

Ilidia a prins viață prin literatură și păstrarea vie a memoriei celor care și-au pus amprenta pe istoria locului. Pentru al doilea an, satul a fost gazda celebrării celor mai buni scriitori în cadrul unui concurs de profil.

Satul Ilidia a găzduit, în acest sfârșit de săptămână, un eveniment prin care scriitori din toată țara s-au întrecut într-ale literaturii. „Serile de Poezie” și Concursul Național de Literatură „Ion Țeicu” i-au adus la un loc atât pe oamenii de cultură ai locului, cât și pe cei care au dorit să își testeze abilitățile în mânuirea pixului. Dacă anul trecut, la prima ediție, concursul a avut participanți doar din Ardeal și Suceava, anul acesta prezența a fost mult mai numeroasă, fiind înscriși artiști din toate colțurile țării: Constanța, Tulcea, Vaslui, Cluj, Harghita, Arad, Timiș, Olt. Condiția pentru a obține un premiu a fost aceea de a fi prezent la eveniment. Așadar, ieri seară, într-un cadru restrâns, dar extrem de familiar și primitor, au citit din creația proprie 5 concurenți. Este vorba despre Dragoș Niculescu (București), Nicoleta Șimian (Timișoara), câștigătoarea marelui premiu de anul trecut, Oana Diana Mureșan (Maramureș), Diana Teodora Cosma (Maramureș) la secțiunea POEZIE și Adrian Nicolae Popescu (Rădăuți) la secțiunea REPORTAJ LITERAR.

După prezentarea concurenților și readucerea în memorie a celor care au jucat un rol important pentru istoria satului, a fost sfințită placa memorială dedicată doctorului Ion Țeicu, nepotului său, Cornel Țeicu și preotului Ion Covrig, cel care, în 1918, a fost comisarul Gărzii Poporale.

leader board 728 x 90 px
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157674455741532″]

La eveniment au luat parte, printre alții, primarul comunei Ciclova Română, Puiu Percea, Iconia Țeicu Borza, nepoata lui Ion Țeicu, Valeriu Sepi, cunoscut ca omul cu capra al trupei Phoenix și artistul care a făcut istorie cu legendara trupă, dar și organizatorii evenimentului, Adam Măran, președintele Asociației „Ilidia Historical Village” și gazda evenimentului, Nicolae Pătruț.

Cea de-a doua zi a Festivalului de Literatură „Ion Țeicu” de la Ilidia a fost dedicată decernării premiilor pentru cei 5 participanți la concurs. La secțiunea poezie, juriul a decis ca premiul special să fie acordat Dianei Teodora Cosma. Premiul I a fost împărțit între Dragoș Niculescu și Oana Diana Mureșan, iar locul al treilea a fost acordat Nicoletei Șimian. La secțiunea reportaj literar marele premiu i-a revenit lui Adrian Nicolae Popescu, acesta fiind oferit de dr. Iconia Țeicu Borza în memoria bunicului său. Premiile au constat în diplome și bani, iar Asociația „Ilidia Historical Village” a acordat fiecărui premiant volume de cărți, iar cei cu premiul special au primit un tablou semnat de Mena Camelia Lupu. După premierea câștigătorilor, fiecare premiant a ținut un discurs de mulțumire, după care a recitat un poem din compoziția proprie. La finalul evenimentului, Asociația „Ilidia Historical Village” a acordat premii de excelență celor care și-au adus contribuția la activitățile culturale desfășurate sub patronajul asociației din sat.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157672304245533″]