Sezonul gripei. Raed Arafat: „Acum că lumea circulă fără mască peste tot, normal că revine”

termometru copil raceala gripa

Cazurile de viroze respiratorii și gripe pun presiune pe unitățile de primiri urgențe din întreaga țară, a spus secretarul de stat Raed Arafat. Potrivit șefului DSU, pe zi se înregistrează, în medie, până la 15.000 de cazuri, cu o scădere în zilele de weekend. 

„Oricând avem o perioadă de viroze, asta e anual, există o presiune foarte mare pe partea de consultații la domiciliu și pe unitățile de primiri urgențe. (…) Pentru că gripa în sine îl poate face pe bolnav să ajungă chiar la terapie intensivă, nu este o boală care este ușoară, persoanele în vârstă trebuie evaluate foarte corect, la fel cele vulnerabile. (…) A fost o creștere, dar media cazurilor pe țară nu se simte în ea o creștere semnificativă, în această perioadă. Tot suntem pe la 14, 15, 13, 12 mii de cazuri și care fluctuează pe zilele săptămânii; în weekend vedem o oarecare scădere, dar totuși, asta se împarte pe întreaga țară.”, a declarat Raed Arafat, la Timișoara.

Potrivit șefului DSU, valul de gripă este mai dur anul acesta, comparativ cu anii pandemiei.

„Sunt perioade de sezon, în fiecare an, cu care s-a învățat toată lumea, că va fi o perioadă de viroze, gripe. Și asta se întoarce după Covid. La Covid era alta situația. Noi acolo am avut mai mult creșteri pe perioade, le spuneam valuri, acum avem perioada clasică de gripă care vine în fiecare an. Și, pentru că am purtat cu toți măști pe față și ne-am ferit, acum că lumea circulă fără mască peste tot, normal că gripa revine și revine mai puternic anul ăsta. Doi ani nu prea am avut sezon de gripă cum îl vedem acum sau cum l-am văzut înainte. E normal că acest lucru revine.”, a explicat Arafat.

Secretarul de stat nu a dorit să comenteze dacă declararea epidemiei de gripă le-ar fi ușurat munca doctorilor: „Este strict în domeniul Ministerului Sănătății, însă da, și gripa duce bolnavii la terapie intensivă. Covidul era altceva, gripa e altceva și acolo sunt persoane vulnerabile care ajung în ATI. Și nu s-a terminat nici Covidul 100%, mai avem persoane în vârstă care necesită terapie intensivă. Așa că există poate o presiune mai mare și pe aceste secții, dar nu am să comentez soluțiile, nefiind de competența mea.”