În timp ce în țara vecină tocmai a fost inaugurată zilele trecute o investiție de-a dreptul spectaculoasă, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a dezvăluit că cel mai mare domeniu schiabil din România a rămas fără finanțare!
„Gondola de aur din Zlatibor” face legătura între centrul Zlatibor și centrul de schi Tornik, prin lacul Ribničko, transportând 1.200 de pasageri în fiecare oră, cu o călătorie de 25 de minute pe o distanță de aproape 9 kilometri. Proiectul este considerat „perla coroanei” turismului în Serbia și a costat ceva peste 13 milioane de euro.
foto: turistickisvet.com
Un alt proiect important, de data asta pentru Banatul Montan, a fost gândit de Nelu Popa și Silviu Hurduzeu: cel mai mare domeniu schiabil din România, cu pârtii de schi care să coboare de pe Semenic la Văliug și Gărâna și chiar la Teregova, cu telegondole și toate cele necesare unei adevărate stațiuni montane. S-au schimbat terenuri, s-a scris proiectul, s-a desenat gondola, s-au dat hotărârile de Guvern necesare. Totul e pregătit și, teoretic, ar putea începe lucrarea. Numai că banii necesari, care existau în perioada Guvernelor Dăncilă și Orban, nu mai sunt și astăzi, când Guvernul Cîțu are alte priorități. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Romeo Dunca, președintele administrației publice județene, parte a proiectului.
„Suntem un pic dezamăgiți de faptul că în situația Banatului de Montan, pe partea de dezvoltare a Semenicului, deși actele sunt gata, defrișarea ar trebui să înceapă pentru pârtia pe care gondola de la Văliug o va deservi, sunt ceva probleme legate de finanțare. E o anumită schimbare în nomenclatorul european, suntem un pic neliniștiți din cauza faptului că Fondul de Reziliență este altfel gestionat și merge foarte mult pe digitalizarea și pe reducerea efectelor gazelor de seră și lasă deoparte dezvoltarea infrastructurii turistice. E ca și cum ai putea să-ți evidențiezi foarte bine circulația informațiilor, dar de fapt nu ai ce să faci cu ele. Nu te hrănești și nici nu te distrezi cu informațiile. După pandemia care ne-a ținut în loc e necesară revigorarea întregii economii, iar acești bani pe Reziliență veneau ca o mănușă pentru a rezolva tot felul de nevoi imediate”, a spus Dunca.
Proiectul nu e complet ratat, dar deocamdată rămâne pe hârtie. Din fonduri europene e mai greu să fie realizată astăzi o astfel de investiție, toate speranțele fiind legate la această oră tot de Guvernul României și Ministerul Turismului. „Gondola de la Văliug trebuie să-și găsească finanțarea, nu ajunge doar că avem autorizația de construire și Hotărârea de Guvern, trebuie să găsim și bani pentru ea. Trebuie să mai căutăm. Deocamdată nu e atât de sigur de unde și cât de repede vor veni. Avem niște emoții, nu e clarificară sută la sută sursa financiară. Fondul de Reziliență s-a împărțit altfel decât era gândit pe vremea domnului Boloș. Există un alt proiect de cheltuire a banilor. Lucrăm la asta, se caută soluții”, a adăugat Romeo Dunca.
Șeful Consiliului Județean a mai spus că impasul în care s-a intrat nu este consecință a altitudinii relativ mici a Semenicului sau a reinterpretării oportunității proiectului: „Zona Muntelui Semenic e propice turismului pentru patru anotimpuri. Gondola aceea nu este neapărat pentru schi, e și pentru drumeții, pentru mersul cu bicicleta”.