Primarii au învins în războiul cu Ministerul Sănătății. Cheltuielile cu centrele de vaccinare și personalul medical, suportate de stat!

A fost nevoie de reacția virulentă a primarilor din țară, indiferent de culoarea politică, pentru ca Ministerul Sănătății să înțeleagă faptul că amenajarea centrelor de vaccinare și plata personalului care se va ocupa de imunizarea populației nu pot fi plătite din bugetele locale. Ordonanța de urgență care prevede și sursa de finanțare pentru continuarea campaniei de vaccinare a fost adoptată ieri de Guvern.

A stârnit o întreagă revoltă din cauza unei ordonanțe de urgență cu care a încercat să paseze sarcina continuării campaniei de vaccinare în spatele primăriilor. Vlad Voiculescu a înțeles, în cele din urmă, că administrațiile locale nu pot suporta din bugetele lor cheltuieli deloc mici pentru dotarea centrelor de vaccinare cu toate cele necesare și pentru plata medicilor și asistentelor care vor primi sume frumușele pentru a vaccina populația.

Așa se face că vineri, în ședința de Guvern, s-a adoptat o ordonanță de urgență modificată, în care se prevede că toate costurile vor fi suportate din bugetul de stat.

„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ‘Sănătate’.”, se arată în nota de fundamentare.

Finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii după ce în prealabil DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.

Se estimează că va fi nevoie de 1,5 miliarde de lei pentru plata personalului și funcționarea centrelor timp de 6 luni.

CITEȘTE ȘI: Primăriile din Caraș-Severin, obligate să amenajeze din banii lor centrele de vaccinare. Ce condiții trebuie să îndeplinească?