Senzații tari deasupra Caransebeșului, la 1.200 de metri altitudine, cu numai 15 euro pe an!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Tinerii cu vârste între 16 și 23 de ani pot obține gratuit licența de pilot după numai 40 de ore de zbor la bordul unui avion ultraușor!

Curajul și cerul senin sunt singurele condiții pentru ca adolescenții și tinerii curajoși, care n-au rău de înălțime, să decoleze de pe Aeroportul Caransebeș după doar două luni de pregătire practică. Cristian Iorgov, comandantul Aeroclubului din Caransebeș, aeroclub înființat în 2007 și care a dat prima generație de tineri piloți doar un an mai târziu, îi invită însă să survoleze pe toți pasionații, nu doar pe tinerii dornici de adrenalină. „De regulă, zburăm la 250 de metri în turele de pistă. În rest, când plecăm în raid, zburăm la altitudini între 400 și 1.200 de metri, în funcție de relief. Dacă trecem munți înalți, urcăm și la 2.000 de metri. Deocamdată, la Caransebeș avem doar o singură secție de zbor, cu avioane ultraușoare. În celelalte aeroporturi din țară avem și secții de parașutism, de planorism și de zbor cu avioane ușoare. Pe viitor încercăm să dezvoltăm pe aeroportul din Caransebeș, acolo unde ne desfășurăm activitatea, și o secție de planorism. La Aeroclubul Caransebeș, în fiecare an înscriem undeva între 20 și 30 de copii. Plătesc o cotizație minimală, 15 euro pe an, o sumă modică pentru a deveni membri ai aeroclubului nostru. Practic, își pot obține licența de pilot gratis, pentru cei între 16 și 23 de ani aceste cursuri fiind sunt gratuite. Sunt niște burse de la bugetul de stat, anul trecut am primit doar 20 de locuri. Au fost ceva mai mulți, dar au dat un examen și au rămas 20 de elevi care au început acest curs gratuit”, a explicat comandantul Iorgov.

La manșa avionului poți urca și dacă ai mai mult de 23 de ani. Costă ceva mai mult, e adevărat, dar nu atât de mult pentru a învinge o astfel pasiune și o doză fantastică de adrenalină. Regulile sunt simple. Este urmat mai întâi un program de pregătire teoretică. Durează vreo două luni. Apoi începe pregătirea practică și imediat se trece la zbor. După un anumit număr de ore de zbor se obține licența de pilot. „Pentru avionul ultraușor sunt obligatorii minimum 40 de ore de zbor, iar pentru avion ușor, acea licență de pilot privat PPL se obține după 45 de ore de zbor. Există un număr minim și maxim de ore de zbor care se fac cu un instructor, după care elevul va zbura singur. În mod normal, ora de zbor este de 113 euro cu avion ultraușor, iar cu cel ușor costă între 128 și 140 de euro. Dacă înmulțim asta cu 40 sau 45, un brevet de pilot de avioane ultraușoare este undeva la 5.000 de euro, iar un brevet de avion ușor costă undeva la 7.000 de euro. Nu este o pasiune foarte ieftină, dar niciunul dintre cei care zboară astăzi nu a regretat vreodată banii investiți într-o pasiune atât de specială”, a mai spus comandantul Aeroclubului Caransebeș.

Revenind la tinerii între 16 și 23 de ani, care pot urma gratuit cursurile pentru obținerea brevetului de pilot, e important de precizat că înscrierile se fac până în 7 februarie, exclusiv online, pe site-ul www.aeroclubulromaniei.ro.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/