SENTINȚĂ. Peste o lună de arest preventiv pentru ultragierea nedovedită a unui polițist!

Lucian Cristian Ghib a fost privat de libertate pentru că, alături de un partener de pahar, ar fi amenințat un om al legii care se afla la rândul său în timpul liber, pe terasa unui restaurant!

Trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, Zoran Iugoslav Marcu și Lucian Cristian Ghib au aflat sentința primei instanțe. Dacă primul dintre inculpați, cunoscut cu antecedente penale, a fost găsit vinovat că a adus injurii și amenințări agentului-șef al Postului de Poliție Pojejena și condamnat la 5 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani, celălalt a fost achitat de Judecătoria Moldova Nouă. „Sentința este una impresionantă, în sensul în care clientul meu a fost arestat preventiv peste o lună de zile, măsura fiind menținută pe fond de același judecător care a dispus acum achitarea lui. Consider că în urma amplului probatoriu administrat timp de un an am putut dovedi nevinovăția clientului meu de săvârșirea unei infracțiuni, la prima vedere, foarte gravă, aceea de ultraj. Soluțiile de achitare la infracțiunile de ultraj sunt foarte rare. Vom vedea dacă Parchetul face apel, dar achitarea s-a dat pe lipsa de probe care să ducă la vinovăția inculpatului.”, a declarat pentru expressdebanat.ro avocatul Cosmin Bolosin.

Marcu și Ghib au fost reclamați organelor de cercetare penală de polițistul care și-a văzut amenințată viața în urma evenimentelor petrecute în 21 iulie 2021 pe terasa Pensiunii Alexandra din satul Divici, aparținător comunei Pojejena. Se afla acolo împreună cu soția și fiul lor, când a intrat într-un dialog mai aprins cu cei doi petrecăreți, care nu erau satisfăcuți de nivelul ambientului sonor. „Băi polițistule, acum nu mai este pandemie și ascultăm muzică cum vreun noi!”, i-a strigat Marcu omului legii, care se afla în timpul liber. Mai mult, ar fi încercat să-l lovească, dar a fost oprit la timp. Apostrofările și amenințările au continuat însă. Procurorul de caz a dispus la acea vreme arestarea inculpaților. În instanță s-a demonstrat doar vinovăția lui Zoran Iugoslav Marcu, care a scăpat ieftin. Și asta pentru că magistrații români nu pot ține cont de condamnarea acestuia în Cehia, la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunilor de furt cu violență sau cu ajutorul armelor ori însoțit de amenințarea cu violență sau cu arme asupra persoanelor.