SENTINȚĂ. Nicio zi de pușcărie pentru pumnul ucigaș care a încheiat disputa electorală de la Domașnea!

explo 1000x200

Discuțiile pe tema votului la alegerile locale din comuna cărășeană Domașnea s-au încheiat tragic, cu moartea unui om, dar nimeni nu va merge la închisoare pentru „atâta lucru”!

Imediat după incidentul nefericit, liderii partidelor politice din Caraș-Severin s-au grăbit să nege că la mijloc ar fi fost niște neînțelegeri legate de opțiunile de vot ale celor doi protagoniști. Asta în ciuda declarațiilor martorilor. Procurorul de caz a confirmat însă că scandalul a avut iz electoral și că, într-adevăr, a izbucnit de la o poveste de dragoste încheiată în termeni mai puțin amiabili.

Parchetul s-a autosesizat cu privire la faptul că, în 24 iunie, în jurul orelor 21.30, în fața unui local din Domașnea, Mihai Benghia l-a lovit cu pumnul în zona feței pe Grigore Galescu, acesta lovindu-se cu capul de carosabil și decedând ulterior la spitalul din Caransebeș. Procurorul de caz a stabilit că în seara respectivă între Mihai Benghia și Grigore Galescu, aflat în stare de ebrietate, s-au iscat discuții contradictorii din cauza unei relații pe care primul ar fi avut-o cu fiica victimei. Pentru a calma spiritele, Benghia i-a oferit mai multe sticle de bere lui Galescu, dar acesta le-a spart pe fiecare în parte. A devenit recalcitrant, mai ales după ce Benghia nu a vrut să dezvăluie celor de față candidatul pe care l-a votat ca primar. Aflând tonul discuțiilor dintre cei doi, soția și fiica lui Galescu au venit la bar pentru a-l lua pe acesta acasă. L-au scos din bar ajungând pe carosabil, dar bărbatul băut și nervos încerca să scape din mâinile femeilor, în timp ce-l înjura pe Benghia. La rândul său, acesta a plecat înspre Galescu cu intenția de a-i închide gura, numai că ceilalți colegi de pahar l-au prins de mâini. A reușit să-și facă loc, iar Galescu i-a tras o palmă peste cap. În replică, Benghia a lovit muternic, cu pumnul. Galescu a căzut pe spate, s-a lovit cu capul de carosabil și a rămas inconștient. Transportat la spital, a murit.

Benghia a motivat în fața procurorilor că s-a aflat în legitimă apărare, numai că, în rechizitoriu s-a reținut că imaginile video și declarațiile martorilor demonstrează altceva. Și anume, că apărarea inculpatului nu a fost proporțională cu atacul exercitat de către victimă! La Tribunalul Caraș-Severin lucrurile s-au văzut însă puțin altfel, mai aproape de ceea ce a mărturisit inculpatul. Astfel, Mihai Benghia a fost condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, instanța dispunând suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani! Totodată, instanța a admis în parte acţiunea civilă exercitată de părţile civile, soția și cei doi copii ai victimei, obligând inculpatul la plata a câte 30.000 euro pentru fiecare, daune morale.

Sentința a nemulțumit pe toată lumea, Parchetul, inculpatul și părțile civile declarând apel. Benghia e nemulțumit doar de sumele mari pe care a fost obligat să le plătească, nu și de pedeapsă aplicată în latură penală, pentru astfel de infracțiuni fiind aplicate mai rar pedepse neprivative de libertate. „Din punctul meu de vedere a fost o pedeapsă normală, dar daunele morale le considerăm a fo exagerate. Clientul meu nici nu ar avea de unde să plătească astfel de sume. Am declarat apel pe latură civilă”, a explicat pentru Express de Banat avocatul Cosmin Bolosin.

Dosar penal și pentru fiul victimei!

Lucrurile sunt complicate și pentru fiul celui decedat în vară la Domașnea. În 22 septembrie, Benghia a solicitat tragerea la răspundere a lui Ion Galescu, fiul victimei, pe motiv că, imediat după agresiunea din fața barului, când tatăl lui era la pământ și nu mai reacționa în vreun fel, l-ar fi lovit cu cuțitul în zona abdominală. În ceea ce privește această faptă, cauza a fost dijunsă într-un alt dosar.

banner 970 x 250