Senatorul Vela, despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei: „Diferența dintre a da sau a nu lua”

vela si stroe
explo 1000x200

În Biroul Politic Național al PNL s-a discutat aseară despre neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei, anunță senatorul Marcel Vela. Premierul Nicolae Ciucă spune că va analiza în coaliția de guvernare această măsură care ar ajuta peste 4,2 milioane de români.

„În Biroul Politic Național am discutat despre acest subiect, important și actual. Diferența dintre a da sau a nu lua!”, spune senatorul Marcel Vela într-un mesaj postat pe Facebook, însoțit de o imagine surprinsă alături de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat ieri că neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei va fi discutată în coaliția de guvernare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că această măsură trebuie analizată pentru a vedea dacă se poate stabili ca prag de neimpozitare suma de 3.000 de lei, având în vedere că la ora actuală acest aspect este valabil pentru pensiile de până la 2.000 de lei. „Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a explicat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern. Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public, cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

Peste 4,2 milioane de români au în prezent pensii de până la 3.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii. Dintre aceștia, peste 3,2 milioane au pensie de până la 2.000 de lei.