Timișoara, ambițioasă dintotdeauna. Premierele care îi fac mândri pe bănățeni

timisoara principal razvan vitionescu

Astăzi este Ziua Timișoarei, orașul care a marcat ani la rândul premiere în domeniul tehnic, medical, arhitectural, cultural sau sportiv. Toate acestea au demonstrat avansul pe care această zonă l-a avut nu doar la nivel național, ci și european sau mondial.

Aproape că nu e domeniu în care Timișoara să nu fi bifat, în istoria sa, o premieră. Sunt peste o mie, spune inventatorul Remi Rădulescu, cel care le-a reunit pe cele mai importante într-o expoziție a performanțelor bănățene, acum 4 ani.

„Expoziția este împărțită în 3 etape istorice. Prima se leagă de Regatul Maghiar, unde sunt câteva premiere și în acea perioadă. Timișoara a fost primul sigiliu de oraș din Regatul Maghiar, oferit de regele Ludovic I de Anjou. Sigiliul îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul. Urmează perioada otomană – 1552-1716. Turcii au făcut mai mult tranșee de luptă, dar este menționat de istorici că aici, în Timișoara, s-a născut prima poetă din România. De asemenea, un soldat turc, Gazi Hasan, a scris cântecele Timișoarei pe care le-a prezentat primului sultan care a venit la Timișoara în 1695.”, a povestit Remi Rădulescu.

remi radulescu

Cele mai multe premiere bănățene, timișorene, urmează după 1716, mai spune Remi Rădulescu, când generalul Eugeniu de Savoya i-a izgonit pe turci din Banat: prima fabrică de bere din România sau realizarea pompei hidraulice.

„Putem să amintim anul 1760, când 100 de lămpi alimentate cu seu au iluminat orașul pe timpul nopții. Erau realizate de privați care mergeau în fiecare zi la fabrica de săpun și luau de acolo seu pentru alimentarea lămpilor. Această instalație de iluminat a durat până în 1857, când la Timișoara s-a realizat iluminatul cu gaz, performant la acea vreme; 200 de lămpi erau aprinse seara, în Timișoara. Până în 12 noiembrie 1884, când s-au instalat 731 de lămpi cu incandescență și câteva cu arc. Această instalație trebuia să se realizeze la Viena, deci este o premieră europeană. Franz Ioseph a aflat că au murit foarte mulți americani, ei nu știau să lucreze cu curentul, izolațiile erau de proastă calitate și au murit foarte mulți oameni. Și el a spus că nu mai fac această instalație la Viena, faceți-o unde vreți voi. Janos Torok, care era primarul Timișoarei, a spus că o facem la Timișoara. El mai mult de ciudă că firma de gaz din Viena scotea foarte mulți bani din vistieria primăriei timișorene. Francezii și acum susțin că de fapt primul oraș iluminat a fost undeva în Franța, au venit aici și s-au interesat și s-au convins că Timișoara este al doilea oraș din lume și primul din Europa cu străzile iluminate electric.”, a povestit Remi Rădulescu.

timişoara primul oraş european cu iluminat electric stradal

timisoara (1)

Timișoara a înregistrat premiere și în domeniul medicinei. La Timișoara a fost folosit vaccinul anti-variolic încă în 1819 și tot aici a fost folosită, pentru prima dată în Europa, anestezia la o operație.

„Dacă vorbim de sport, Timișoara a fost primul oraș cu club de canotaj. În 1864, studenții bănățeni au adus canotajul pe Bega, inspirați de universitățile Oxford, Cambridge, Harvard. Înotătorul timișorean Johnny Weissmuller, dublu campion olimpic la Olimpiadele din 1924 și 1928, născut în Freidorf. La 7 ani a plecat cu părinții în SUA. Bolnăvicios, doctorul i-a recomandat să practice înotul și așa a ajuns un mare campion. A fost primul pământean care a înotat sub un minut la stilul liber. Primul meci de fotbal s-a jucat în 1899 la Liceul Piarist din Timișoara, iar primul club de fotbal a fost fondat tot aici, Fotbal Club Timișoara, transformat în Fotbal Club Atletic Timișoara în 1902, când a avut loc și primul meci de fotbal din actualul teritoriu al României, între CAT și o echipă de lugojeni, câștigat de lugojeni cu scorul de 3-2.”, a mai spus inventatorul.

timisoara (3)

timisoara (4) razvan vitionescu

Foto: Razvan Vitionescu

De la fondarea Societății Inventatorilor din Banat, în 2015, la Timișoara s-au realizat 7 saloane de invenții. Peste 2.000 de inventatori din 10 țări, cercetători și academicieni au venit în Timișoara, oraș al premierelor. Următoarea expoziție va fi a culturii bănățene, în toamnă.

„Timișoara are peste o mie de premiere, asta știm de la iluștrii noștri istorici, dar în expoziția «Premierele bănățene» sunt 152. Totul a început în 2015 când am fondat Societatea Inventatorilor din Banat cu foarte multe obiective, două foarte importante: realizarea la Timișoara a unui salon de invenții, în orașul premierelor, și așa am ajuns la ediția cu cu numărul 8, care va fi în 8-10 octombrie. La cele 7 ediții, mă mândresc că am adus în Timișoara peste 2.000 de inventatori și invenții din 9-10 țări, iluștrii inventatori, cercetători, academicieni și acest lucru mă bucură foarte tare. Un al doilea obiectiv important a fost să fondăm, la Timișoara, un muzeu al performanțelor bănățene din toate timpurile și domeniile. Așa s-a născut expoziția «Premierele bănățene», inaugurată în noiembrie 2018, la Facultatea de Arte Plastice. Apoi a fost expoziția tehnicii bănățene, cu 52 de tehnici, 23 – perioada habsburgică, 27 – post Trianon, iar a treia expoziție – cea a sportului bănățean, pe care o găsim la Sala Olimpia – aici amintesc de aproape 500 de sportivi din Banat, care s-au născut în Banat, au evoluat aici, s-au stabilit în Banat și acum sunt într-un stadiu destul de avansat cu expoziția culturii bănățene. Este o expoziție pe care am realizat-o în parteneriat cu Marcel Tolcea.”, a mai spus timișoreanul.

timisoara (2)

Remi Rădulescu are și o dorință pentru orașul său: „Îmi doresc ca Timișoara să ajungă iar la standardele europene, așa cum a fost odată. Toate aceste muzee, expoziții, saloane de invenții s-au creat și dintr-o oarecare tensiune interioară și din frustrare că ne-au luat-o alții înainte și noi, ca localnici, nu putem să acceptăm, ținând cont că ne cunoaștem istoria și știm foarte bine ce au însemnat Timișoara și Banatul în istorie.”

CITEȘTE ȘI: La mulți ani, Timișoara! Cum s-a născut imnul orașului, scris pe o bucățică de hârtie, în zilele Revoluției

Foto principal: Răzvan Vitionescu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/