Senatorul Trifan (USR) despre Dosarul 10 august: „Cei vinovați trebuie trași la răspundere”

raoul trifan1

Într-un mesaj transmis la patru ani de la „Mitingul Diasporei”, parlamentarul USR de Timiș Raoul Trifan își exprimă speranța că justiția își va face treaba, iar cei vinovați pentru reprimarea violentă a manifestanților vor fi trași la răspundere. 

S-au făcut patru ani de când românii care au participat la mitingul din 10 august 2018 își așteaptă dreptatea în justiție, spune parlamentarul de Timiș.

„În tot acest timp, Dosarul «10 august» a fost plimbat printre instituții și s-a încercat «spălarea» șefilor Jandarmeriei și a politicienilor care s-au aflat în spatele represiunii. Anul acesta, șefii Jandarmeriei care au ordonat violențele împotriva manifestanților pașnici din 10 august 2018 au fost puși din nou sub urmărire penală. Ancheta în Dosarul «10 august» a fost reluată de Secția Militară a Parchetului General. 20 de noi suspecți au fost identificați în ultimele șase luni. În premieră, au fost transcrise în întregime discuțiile purtate de jandarmi prin stații. Nu renunțăm să sperăm justiția își va face treaba. Cei vinovați trebuie trași la răspundere. Doar așa le poate fi redată românilor încrederea în instituțiile statului.”, a declarat Raoul Trifan.

Dosarul „10 august” a fost deschis în 2018 de Parchetul Tribunalului Militar București, după ce peste 700 de persoane au făcut plângeri în urma loviturilor primite de la jandarmi sau a gazelor pe care le-au inhalat. Dosarul a fost clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara lui 2022, în urma unei contestații depuse de unul dintre manifestanții din Piața Victoriei.

CITEȘTE ȘI: 4 ani de la Mitingul Diasporei. Daniel Vighi: „Am putut să apărăm democrația pentru că am văzut că statul de drept este în pericol”