Senatorul Mihai Goțiu: „Romsilva e direct răspunzătoare de distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului“

„SUPER-TUPEU: ROMSILVA recunoaște, public, că A DISTRUS Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!“, anunță senatorul USR Mihai Goțiu, cu trimitere la un comunicat de presă al Romsilva, publicat de Express de Banat.

Ziarul nostru a publicat în 10 martie reacția Romsilva după ce senatorul USR Mihai Goțiu anunţase depunerea la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat a primelor 7.000 de semnături strânse în cadrul campaniei Declic „Salvăm Parcul Național Semenic – Cheile Carașului”.

Așa cum era de așteptat, Mihai Goțiu nu acceptă să rămână dator Romsilvei, într-un război în care politicianul știe că este de partea binelui. „După aproape 15 ani în care a administrat Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Romsilva susține că acesta nu are valoare! Asta rezultă din «precizările» pe care Romsilva le-a făcut publice, după lansarea petiției Declic «Salvăm Parcul Național Semenic – Cheile Carașului»“, traduce Goțiu comunicatul Romsilva.

Pe de o parte, spune Mihai Goțiu, „Romsilva minte cu nerușinare“ când afirmă că în urma controalelor efectuate în ultimii ani nu ar fi fost constatate încălcări ale legislației de mediu. „Într-un răspuns oficial al Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), pe care mi l-a transmis, la începutul anului 2018, se arată, cu subiect și predicat, că una dintre zonele cu protecție specială a parcului, turbăria de pe Semenic, a fost afectată grav de construirea ilegală a unei cabane Salvamont. De asemenea, alte abuzuri și ilegalități pe care le-am documentat pe teren au fost confirmate în răspunsurile MAP, fiind aplicate sancțiuni și fiind depuse sesizări penale“, arată senatorul USR.

Pe altă parte, amintește acesta, Romsilva susține că studiile unor specialiști de la Universitatea Transilvania din Brașov arată că zonele de protecție strictă și integrală nu pot fi mărite la mai mult de 34% (cât e propunerea din planul de management) pentru că restul ar fi afectate de activități antropice și nu au valoare pentru a beneficia de protecție. „Dacă e adevărat, atunci Romsilva e direct răspunzătoare de distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, pe care îl administrează de aproape 15 ani, pentru că principala «activitate antropică» a constat în tăierea pădurilor sub directa coordonare și aprobare a Romsilva! Mai mult, Romsilva are tupeul să afirme că dacă nu ar tăia pădurile ar fi afectată biodiversitatea!“, subliniază Mihai Goțiu.

Menționând că arareori i-a fost dat să citească „precizări” oficiale mai manipulatoare, mai mincinoase și formulate cu mai mult cinism, decât cele din comunicatul Romsilva, useristul conchide: „Romsilva, adică acel organism care a luat în administrare Parcul Național Semenic – Cheile Carașului acum aproape 15 ani. Și care, după 15 ani, are nesimțirea să afirme că nu mai are valoare de parc național decât pe o treime din suprafață. Așa că mai bine îl lăsăm în grija Romsilva, să-l distrugă în continuare!“