Când calul de dar, primit de la Guvernul Grindeanu, este căutat la dinți, de aleșii locali din Caransebeș…

Un proiect care a pornit cu mare aplomb din partea executivului Primăriei Caransebeș și care ar fi schimbat imaginea Spitalului Municipal, aducând în oraș milioane de lei, a ajuns în faza în care este refuzat de conducerea administrativă a orașului. Felix Borcean propune abrogarea HCL nr. 126 din 30.05.2017, în ședința extraordinară de astăzi, 18 martie, de la ora 16.

Proiectul a fost realizat la propunerea fostului director al spitalului Claudiu Hirțea, care fusese numit șef al Corpului de Control al Ministerului Sănătății în Guvernul Grindeanu. Acesta a realizat master planul aprobat de către Ministerul Sănătății pentru un proiect de reabilitare, care presupunea inclusiv construirea, modernizarea și dotarea spațiilor de la ultimele etaje ale unității medicale. Astfel, se reușise obținerea de la Ministerul Sănătății a unui suport financiar în valoare de 7.550.000 lei, la care se adăuga cofinanțarea de la bugetul local în sumă de 850.000 lei. Valoarea totală estimativă a Fazei I a investiției era de 27.315.000 lei, cu finalizare într-un timp foarte scurt de doar câteva luni.


Cum executivul local a considerat în 2017 că timpul era scurt pentru lucrări și nu se va reuși încadrarea în termene, a preferat să renunțe la banii Guvernului, în speranța că în 2018, cu un buget nou, ministerul va ține cont de Caransebeș și va relua proiectul. Lucrurile nu au stat așa, dar nu neapărat din vina Primăriei Caransebeș, ci mai degrabă din cauza schimbărilor de guverne și de premieri PSD, unul mai imprevizibil ca altul.

Grupul social-democrat din Consiliul Local Caransebeș a avut încă din 2017 un cui împotriva Primăriei pentru refuzul fondurilor. De ceea ce le era frică, totuși, celor implicați s-ar putea întâmpla acum, și anume: invocarea respectării unei clauze contractuale care precizează că, dacă Guvernul nu alocă banii necesari lucrărilor de execuție, Primăria trebuie să onoreze contractul…

Doar că bugetul municipiului este prea mic pentru astfel de angajamente, astfel că primarul Felix Borcean se vede nevoit să propună aleșilor locali abrogarea acelei hotărâri prin care Consiliul Local își lua angajamentul de asigurare a finanțării proiectului „Modernizare corp A, recompartimentare interioară a etajelor 2,5,6,7,8, refacere șarpantă, construcția stației producere oxigen medicinal, aer comprimat și a rețelelor de fluide medicinale aferente, modernizare a blocului operator conform normelor ATI si ISU – Faza I” la Spital Municipal Caransebeș. Vor vota oare pesediștii proiectul de hotărâre propus de liberalul Felix Borcean? Sau te pomenești că acesta va primi sprijinul peneliștilor apropiați de Marcel Vela? Răspunsul, azi, la ședința de la ora 16.