Senatorul Chisăliță nu pierde vremea: legea aparținătorilor legali a ajuns în Monitorul Oficial!

Legea îl are ca inițiator pe senatorul de Caraș-Severin Ionuț Chisăliță, singurul parlamentar în scaun cu rotile. Probabil tocmai de aceea social-democratul îi înțelege pe cei cu handicap și a propus o lege pentru ei, lege adoptată de Parlament.

„Mă bucur că unul dintre proiectele inițiate în calitate de senator a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului! El a devenit lege, fiind publicat în Monitorul Oficial! Este vorba de proiectul de lege privind aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap”, spune senatorul.

Proiectul de lege prevede că se acordă scutiri de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, „aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate”.

Aceleași categorii de persoane beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe terenul aferent domiciliului. „Se acordă scutiri de la plata impozitului pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului”, mai stipulează proiectul.

Și Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) a transmis că: „mulțumește senatorului Ioan Narcis Chisăliță pentru colaborarea în sprijinul persoanelor cu handicap. Ioan Narcis Chisăliță a preluat propunerea legislativă a Consiliului Național al Dizabilității de modificare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Propunerea legislativă a avut ca obiect înlăturarea discriminării între aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat. Prin această propunere se acordă sprijin aparținătorilor legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat care, deși au același domiciliu cu persoana adultă cu handicap pe care o îngrijesc, nu puteau beneficia de prevederile Codului Fiscal”, a anunţat CNDR, prin preşedintele Daniela Tontsch și vicepreşedintele Claudia Bratan.