Senatorul Chisăliță cere o șansă la educație și pentru elevii de la sate

Senatorul Ioan Narcis Chisăliță solicită sprijinul Guvernului României pentru a se investi în educația elevilor care învață în zona rurală. Parlamentarul de Caraș-Severin solicită investiții în educație, ca bază pentru creșterea socio-economică regională și eliminarea diferențelor sociale.

Nu e deloc o noutate că (și) în domeniul educației țara noastră este una a paradoxurilor și a adâncilor contradicții. La nivel mondial suntem cunoscuți pentru faptul că în România se pot forma cei mai buni profesioniști. An de an, elevi și tineri români câștigă competiții naționale și internaționale de prestigiu în diverse domenii, în special în știință și tehnologie, iar instituții de învățământ și companii de prestigiu și-i doresc alături. În același timp, în mediul rural, de la infrastructură până la cadrele didactice disponibile, există probleme adâncite și extrem de mari, subliniază Ioan Narcis Chisăliță.

Potrivit statisticilor, doar 1% dintre liceele de top se află în zonele rurale, în timp ce 83% dintre liceele neperformante din țară se situează tot în aceeași zonă.

Este absolut necesar, de la drepturile fundamentale ale omului și ale copilului, până la interesul său superior și obligativitatea sistemului de educație și a statului în sine să se acorde aceleași oportunități de dezvoltare, de acces la educație de calitate și la posibilitatea clădirii unui viitor bun. Deja aceste diferențe pot fi traduse în discriminare, care practic condamnă acești copii și tineri la lipsa competitivității, a performanței și a tuturor cadrelor de care au nevoie.”, spune Ioan Narcis Chisăliță.

În interpelarea adresată Ministrului Educației Naționale solicită măsuri urgente pornind de la cele legate de alocarea bugetară până la investiții și implementarea de proiecte reale, viabile și eficiente, pentru reducerea acestei discrepanțe și asigurarea unei șanse la educație și la un viitor mai bun pentru orice copil și orice tânăr, indiferent de mediul din care provine.