Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și creșterea numărului de cadre medicale. Sunt câteva probleme din sistemul sanitar, identificate de Organizația Salvați Copiii.
Este mare nevoie de incubatoare atât în maternități, cât și în secțiile de terapie intensivă neonatală, arată o analiză realizată, în primele nouă luni din acest an, de Salvați Copiii. Pentru maternități necesarul de incubatoare închise este mult mai mare în contextul epidemiologic actual, pentru că acestea sunt singurele mijloace de izolare a nou-născuților.
Potrivit analizei, maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemie. În total, în cele 17 maternități consultate de Salvați Copiii s-au născut, de la începutul pandemiei, 56.172 de copii, dintre care 3.548 prematuri, ceea ce înseamnă o rată a prematurității de 6,30%.
Au fost cazuri în care un nou-născut prematur a avut nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă neonatală timp de câteva luni, ocupând astfel unul dintre incubatoarele maternității.
Cele mai mari probleme întâmpinate de medici este numărul insuficient de echipamente de protecție, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, lipsa incubatoarelor, aparate necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.
Astfel, s-a solicitat accelerarea programului de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală cu acest tip de aparatură.
„Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care și el luptă pentru viață.”, a pus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
Până la finalul lunii decembrie trebuie dotate 20 de secții de terapie intensivă, neonatologie și pediatrie, cu peste 4.700 de echipamente medicale și materiale de protecție în valoare estimată de peste 400.000 euro.
Până în acest moment, Organizația Salvați Copiii România a dotat 55 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie. Medicii de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă.
De asemenea, peste 6.700 de cadre medicale au fost sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.000 de echipamente și materiale medicale.
Companiile pot veni în sprijinul sistemului sanitar prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit către medici și maternități.